Mum dibine ışık vermez.
Ara

Sınav Kaygısı / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısı

Uzun bir süredir sinava hazirlaniyor ve sinavin yaklasmasiyla beraber, gözle görülebilir bir endise hali yasiyor olabilirsiniz. Uykuya dalmakta güçlük çekiyor olabilir, yemek yiyememekten, istahinizin azligindan sikayet ediyor olabilir, hayattan aldiniz zevkte bir azalma hissediyor olabilirsiniz. Peki nedir bizi böylesine kaygilandiran, istahinizi azaltan, uykunuzu bozan, hayattan aldigimizi zevki azaltan sey. Korku mu kaygi mi? Bu sorularin cevabini verebilmek için öncelikle bu iki kavrami açiklamak gerekecektir.
Korku gerçeklesmesi durumunda bizde fiziksel bir sorun yaratacak olan durumlardir. Örnegin köpekten korkariz çünkü bizi isirmasi fiziksel bir rahatsizliga neden olur.
Kaygi ise korkulmayacak, bizde aslinda çok büyük fiziksel bir hasar meydana getirmeyecek bir durumdur. Örnegin üniversite sinavi sadece bir sinavdir. Bize fiziksel olarak bir zarar verir mi? Onu korkunç hale, kaygi duyulacak hale getiren bizleriz. Bizim o sinava bakis açimiz.
Sınav Kaygısı Nasıl Tanınır?
Bir sinava girmeden günlerce önce sinavi basarip basaramayacaginiz kaygisi beyninizi asiri mesgul ediyorsa ve yogun bir kaygi hissediyorsaniz üstelik bu kaygi sizi gündelik isinizi bozuyorsa, uykularinizi, yeme duyunuzu etkiliyorsa, neredeyse baska bir sey düsünmüyorsaniz sinav kaygisina adaysiniz demektir. Sinav ertesi gün, uyku tutmuyorsa, sinav saati ecel gibi yaklasiyorsa, sinava girerken eliniz ayaginiz titreyip soguk terlemeye basladiysaniz. Bir de sinavda beyniniz zonkluyor, sinav kagidini açmaya cesaret edemiyor, sorulari heyecandan okuyamiyorsaniz yogun bir sinav kayginiz var demektir.
Hissedilen Olumsuz Duygular Nelerdir ?
- Ya basarisiz olursam korkulari
- Yeterince çalismadigi için kendini suçlama
- Kesinlikle basarili olamayacagim yargilari
- Sürenin çok yetersiz oldugunu düsünmek
- Hiç bir sey hatirlamadigini hiç bir sey bilmedigini düsünmek
- Sik sik alacagi notu düsünmek
- Digerlerinden farkli oldugunu, daha zayif ve beceriksiz oldugunu düsünme
- Sikinti bunalti hisleri
- Hareketsizlesme, ya da huzursuzluk, asiri hareketlilik hissetme
- Sinav sonuçlarinin felaket olacagini düsünmek
- Aile ve yakinlarini hayal kirikligina ugratacagini düsünme
- Ölsem de kurtulsam keske bu duruma hiç düsmeseydim düsüncesi
- Kaybederse asla tekrar denemeyecegini ya da kendini toparlayamayacagini düsünme

Hissedilen Fizyolojik Belirtiler Nelerdir ?
- Çarpintilar, düzensiz kalp atislari
- Düzensiz solunum, hava açligi
- Ellerde titreme, vücut'ta ates basmasi hissi
- Bas dönmesi, bayilma, beyni bosalmis hisleri
- Kas yorgunluklari, uyusma, titremeler
Korkulmamasi Gereken Bir Durumdan Korkmak Yada Kaygi Duyulmamasi Gereken Bir Olaydan Kaygilanmak Bizim Anormal Oldugumuzu Göstermez Mi ?
Aksine kaygi bizim için belirli oranda gerekli olan bir sey. Çünkü eger az miktarda kaygi duymuyorsak, sinav bizi heyecanlandirmiyorsa onu yeteri kadar istemiyoruz demektir. Çünkü bu kaygidir aslinda bizi hedefimize çeken, yönlendiren, bize, itici güç veren.
Öyleyse sunu söyleyebiliriz ki sinav kaygisi belirli oranda oldugunda bize fayda saglayan, basarili olmamiz için bizi kamçilayan bir olgu. Sinav kaygisi yasayan insanlar ya programli çalismislar, kendilerine güvenleri tam, sinavi ölüm kalim savasi durumuna getirmemis insanlardir, ya da derslerine hiç çalismamis sinavdan beklentisi olmayan tembel insanlardir.
Bazı Davranış Değişiklikleri Görülebilir:
Asiri Hareketli Yada Tersine Donuk Olma:
Sinav stresi olan kisiler huzursuzluk nedeniyle yerinde duramamak, hareketlilik ve bunun neden oldugu istem disi uygunsuz davranislarda bulunabilirler. Bu durumda kendilerini gözleyip sakinlesmeye çalismalidirlar. Bunun tam tersine donuk hareketsiz içe kapanik davranis sergileyebilirler. Sevdiklerinden arkadaslarindan uzaklasirlar.
Zaman Kullaniminda Düzensizlik:
Tüm stresli insanlarda yasam ritminde bozukluk görülebilir. Uyku, yemek yeme, gündelik is saatleri bozulabilir. Acelecilik ve zamanin tükendigi duygusu zaman bozukluguna buda olumsuz baska sonuçlara yol açar. Gündelik ritmimizin bozulmamasina dikkat etmeliyiz.
Çatismaci Ve Tahmmülsüz Durum:
Kaygi nedeniyle olusan gerginlik bizim diger insanlara tahammülümüzü azaltir. Iliskilerimizin azalmasi bir yana tatsiz çatismalar yasayabiliriz. Çatismalar kirginliklara yol açar. Bu da içinde bulundugumuz duygu durumunu kötülestirir. Çevredeki insanlarin bizim kaygilarimizi yeterince anlayamayacagini kabul etmemiz gerekir. Iyi iliskiler yasiyor olmak bizi ruhsal olarak rahatlatir.

PROFESYONEL YARDIM ALMAK GEREKEN KONULAR NELERDIR?
Depresyon:
Depresyon yaygin bir hastaliktir. Her 4-5 kisiden biri depresyon geçirir. Belirtiler uyku, istah düzensizligi sabah geç kalkmak, yorgunluk hisleri, kötümserlik, hayattan zevk alamama, huzursuzluk, tahammülsüzlük, kararsizliktir. Bu belirtiler 15 günden beri hissedilirse mutlaka bir psikiyatristten yardim alinmali ve süratle tedavi edilmelidir. Sinav kaygisi ve umutsuzluk duygularini arttirir. Karasizlik, dikkatsizlik basariyi düsürür.
Agir Ve Genellesmis Kaygi Bozukluklari:
Sadece sinav kaygisi degil gün boyu sikintili huzursuz endiseli ve isteksiz olma durumudur. Denedigimiz hiç bir yöntemle bas edilemeyen, olumlu gelismelerin bile yararli olmadigi bu durum profesyonel yardim gerektirir. Psikolog ve psikiyatrlardan yardim alinmalidir.
Takintilar:
100 gençten üçünde agir olarak görülebilen bu sendromda kafasina takilan bir düsünceyi istemeden düsünmeye zorlanma baska bir sey düsünemez olma hali vardir. Okudugu satiri tekrar okuma, okudugundan emin olamama gibi akademik belirtilerin yani sira dinsel, cinsel içerikli takintilar, saçma takintilar, asiri temizleme, asiri düzenlilik, simetri saplantisi vb. sekillerinde kendini gösterir. Psikiyatri ve psikologlarin yardimina gerek vardir.
Uyku Bozukluklari:
1 ay boyunca hemen her gün süren uykuya dalamama, kötü rüya görme, uyku bölünmesi, gündüz uykulu olma halidir. Psikiyatrlardan yardim alinmalidir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...