Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

İndigo Çocuk Nedir? / Psikolojik Sorunlar

İndigo Çocuk Nedir?

Tanımlar arasında farklılıklar olsa da genel anlamda indigo çocuk; ?bir dizi yeni ve olağandışı psikolojik nitelik sergileyen ve genelde daha önce belgelenmemiş bir davranış biçimi gösterip özel davranış şekilleriyle muamele gerektiren ve klasik eğitim düzenini yıkmayı amaçladıklarına inanılan çocuklar? olarak tanımlanıyor. 1970'li yılların sonunda doğmaya başladıkları için bugün indigo özellikler taşıyan birçok yetişkin aramızda bulunuyor. Peki İndigo çocukların en belirgin ortak özellikleri neler? Lee Carroll&Jan Tober tarafınadn kaleme alınan ?İndigo Çocuklar-Yeni Çocuklar Geldiler!? kitabında bu çocukların ortak özellikleri şöyle sıralanıyor:

1-Onlar dünyaya bir asalet duygusuyla gelirler ve çoğunlukla da öyle davranırlar.
2- Burada olmayı hak ettiklerini hisseder ve başkalarının bu hissi paylaşmadıklarını görünce çok şaşırırlar.
3- Kendi değerlerini bilmek onlar için bir sorun değildir. Onlar, çoğunlukla ?kim olduklarını? ana-babalarına söylerler.
4- Mutlak otorite (bir açıklama ya da seçim sunmayan otorite) karşısında zorluk yaşarlar.
5-Belli şeyleri kesinlikle yapmazlar; örneğin, kuyrukta beklemek onlara zor gelir.
6- Ritüel, yönelimli ve yaratıcılık gerektirmeyen sistemler karşısında düş kırıklığı yaşarlar.
7- Herhangi bir sisteme uyum sağlamazlar ve sistem yıkıcılar gibi görünürler.
8- Kendi türleriyle birlikte olmadıklarında anti-sosyal görünürler. Eğer çevrelerinde benzer bilinçte olan başkaları yoksa çoğunlukla, içlerine kapanır ve hiç kimsenin onları anlamadığı hissine kapanırlar. Okul sosyal olarak onlar için son derece zordur.
9- ?Suçluluk duygusu verilerek? disipline sokulmaya karşılık vermeyeceklerdir.
10- İhtiyaçlarını bildirmekten çekinmezler.

?İndigo? Kavramı Nasıl Doğdu?

İndigo kavramı ilk olarak 1982'de, metafizikçi Nancy Ann Tappe' nin, ?Yaşamınızı Renk Yoluyla Anlama? adlı kitabında ortaya kondu ve çocukların davranış kalıpları ilk kez bu kitapta tanımlandı. Tappe, insan auralarının renklerini, onların muhtemel anlamlarını ve üzerimizdeki etkilerini araştırıyordu. Çalışmasında belirli insan davranışı türlerini ve özelliklerini renk grupları halinde sınıflandırdı ve sezgilerine dayanarak açıklayıcı bir sistem yarattı. Onun çalışmasındaki renk gruplarından biri de İndigo adı verilen çivit mavisi rengiydi. Daha sonra 1986 yılında danışman ve konuşmacı Lee Carroll ve Jan Tober ?İndigo Child-Şe New Kids Have Arrived' isimli kitaplarında bu çocukları anlattı. İndigo'nun geniş kitlelerce duyulması bu kitapla oldu. Bu kitaba göre de 1980'li yıllardan sonra dünyaya gelen çocukların birçoğu indigo niteliği taşıyor. Carroll ve Tober kitabı yazma nedenlerini ise şöyle açıklıyorlar: ?Biz anne-babalardan yeni bir sorun türünü işitmeye başlamıştık. Zor ve garip yapıdaydılar. Onlar yetişkin ve çocuk rollerinde beklenmedik davranışlar gösteriyor ve kendi kuşağımızın deneyimlerine aykırı bir yer değiştirmeyi temsil ediyordu. Aynı şeyi uzmanlar da kendi aralarında konuşmaya başlamıştı. Sorunlu anne-babalar artık ne yapacağını şaşırmış durumdaydı. Bu çocukları incelemeye aldık. Çünkü anlaşılmaya ihtiyaçları vardı. Anlaşıldıkları takdirde de geleceğin en etkili bireyleri olacaklardı.?

Çiğdem ŞANAL

Okunma Sayısı: 10984  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...