Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Sünnet İçin 2-6 Yaş Uygun Değil / Psikolojik Sorunlar

Sünnet İçin 2-6 Yaş Uygun Değil

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, sünnetin sadece dinsel bir tören olmadığını, aynı zamanda ''psikoseksüel bir olay'' olduğunu belirterek, bu nedenle çocuğun somut olarak cinselliğin farkına vardığı ödipal dönemi (2-6 yaş arası) sünnet için doğru bulmadığını bildirdi.
Bilgi veren Arif Verimli, insanın psikolojik ve cinsel gelişim evrelerinde 0-1 yaş arası ''ağızcıl dönem'', 1-3 yaş arası ''anal dönem'' ve 3-6 yaş arasında da ''ödipal dönem'' olduğunu, ancak bu dönemlerin birbirleriyle kesin sınırlarla ayrılmayıp, birbirlerinin içine geçişli olduğunu söyledi.

Verimli, kişilik ve cinsel yapılanmanın çok büyük oranda 0-6 yaş arasında oluştuğuna işaret ederek, ''Sünnetle ilgili yapılacak bir yanlış, çocuğun gelecekteki kişiliği, cinsel yaşamı ve cinsel kimlik gelişiminde çok ciddi bir travma etkisi yapabilmektedir'' dedi.

Prof. Dr. Arif Verimli, sünnet kıyafetlerinin de abartıdan, (kral, prens, padişah kostümleri gibi) uzak olması gerektiğini, şık ve erkeksi bir takım elbisenin, erkek çocuk için daha yapıcı bir ödül olacağını söyledi.

Verimli, sünnet süresince yapılacak gezi ve eğlencelerin motive edici olduğunu, ancak sünnetin bir sağlık durumu gibi ele alınması ve çocukla bir yetişkin gibi konuşulmasının travma etkisi yaratmasını engelleyeceğini vurguladı.

Arif Verimli, ayrıca herkesin gözü önünde stadyum gibi alanlarda sünnet yapılmasının da doğru olmadığını, bunun çocuklara değil, ailelerine yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.

Kaynak : AA

Okunma Sayısı: 4674  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...