Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Negatif Limanlardan Pozitif Sulara / Psikolojik Sorunlar

Negatif Limanlardan Pozitif Sulara

İÇİNDEKİLER
NLP İle Tanışma
Çağrıştırıcı
Zafer ilk adımla başlar

Birinci bölüm
BEYNİNİZDEKİ ZİNCİRLERİ KIRIN

İkinci Bölüm
NLP'NİN VARSAYIMLARI

Üçüncü Bölüm
HEDEFE DOğRU

Dördüncü Bölüm
SORULAR CEVAPLAR
Her şeyi yapabilirsiniz!

Beşinci Bölüm
NEGATİF LİMANLARDAN POZİTİF SULARA
YOLCULUK BAŞLIYOR
SONSÖZ YERİNE
KAYNAKÇA


ANAFİKRİ
NLP, yaşamdaki olumsuzu, olumsuzlukları yaşamak zorunda olmadığımız, olumluyu yaratmanın kişinin kendi elinde olduğunu birkaç kelimeyle ifade edebilmekti. Geminin rotasını kaptan belirler, hayatınızın rotasını düşünceleriniz ve düşüncelerin rotasını yalnız siz belirlersiniz. Hep düşüncenin gücünden ve insan hayatına olan etkilerinden bahsettik.
Düşünce beyinde başlar, yine beyinde biter. Bu yüzden beynimizdeki bütün engelleri kaldırın. Sonra kendinize sorular sorarak sizi sınırlayan inançlardan kurtulun ve hedeflerinizi netleştirin. Unutmayalım ki, doğru soru sorarsanız, doğru cevaplar size gelecektir.
Asla negatif yani sakin limanlarda bulunmayın.pozitif kıyıları arayın ve ne olursa olsun hangi engeller çıkarsa çıksın hedeflerinizden vazgeçmeyin. Engeller, aşılmak içindir, bunu sakın unutmayın.
Kitabın ilk bölümünde, NLP'yi tanıtmaya çalışmıştır. İkinci bölümünde NLP'nin kurallarından ve davranışların araştırılabileceği anlatmıştır.
Üçüncü bölümde, yine NLP'deki kurallar anlatılmakla beraber hedefe nasıl ulaşabileceğimizi anlatmaktadır. Dördüncü bölümde, bizleri biraz düşünmeye sevk etmek için başarı ve motivasyon ile ilgili güzel sorular ve cevaplar vardı. Yazarımız bu güzel soruları düşündürücü bilmecelere dönüştürmüştür. Beşinci bölümde ise bu öğrendiğimiz kurallara harika bir yolculuğa çıkartmıştır.









1. Bölümün Özeti
İnsanların hayatı boyunca tek bir isteği vardır. Kendilerine sakin bir liman bulmak. Aslında sakin limanlar insanları hareketsizliğe, uyuşukluğa ve atalete sevk eder. Ayrıca bu sakin limanlara negatif limanlarda diyebiliriz. Peki negatif bir liman varsa neden pozitif bir liman olmasın?
NLP, Negatif Limanlardan Pozitif Sularıdır. Evet bu pozitif limanlara ulaşabilmek için bir gemimiz ve gemimizi fırtınalara karşı koruyacak donatımımız gerekecek. Bu donatım tabii ki de düşüncedir. Aklımızdaki her türlü düşünceyi ele alıp bir süzgeçten geçirmeliyiz. Yoksa bu donanımla denize çıkmak bize korku ve endişe verir. Mürettebatımız ise hayallerimiz ve hedeflerimiz olmalı.
Artık hazırız bu yolculuğa. Hedefimize varacağımıza bütün kalbimizle inanalım. Çok fırtınalı zamanlarda hayal ve hedef mürettebatından bazıları suya düşebilir, sakın vazgeçmeyin. Onlara yüzme öğretin. Böylelikle suya düşen her mürettebat artık yüzerek gemiye ulaşabilir. Bir daha düşmemek üzere önlemi alınmalıdır.
İşte Oğuz SAYGIN, negatif limanlardan pozitif kıyılara doğru yol almak için kuralları öğretmekte ve her seminerinde ve kitaplarında yüzlerce yolcuyu harika bir yolculuğa çıkartıyor.
Bu kuralların da ilki değişimdir. Kendinizi değişime hazır hale getirin. Çünkü insanları değiştirmek mümkün.
İkinci kural; hayallerimiz olmalı. Şunu unutmamalıyız ki; hayalleri olanlar asla ihtiyarlamazlar.
Üçüncü kural; inandığınız bir hedefe odaklanın. Hedefinizde size her hayır cevabı sizi kamçılamalı, hırslandırmalı, vazgeçirmemelidir.







İkinci Bölümün Özeti
Başarılı bir insan gördüğümüzde genel olarak onların davranışlarıyla ilgileniriz. Bu davranışlarını sergilerken neler düşündüklerini ve bu sırada duygularının neler olduğunu pek araştırmayız.
Ama NLP, davranışlardan ziyade, davranışların ardındaki düşünce ve duygularla ilgileniyor. Ayrıca başarılı insanların duygu ve düşünce programlarının kopyalanarak diğer insanlar tarafından uygulandığında aynı başarıların onlar tarafından da elde edilebileceğini söylüyor.
NLP, duygu ve düşüncelerimizi, bizi daha iyi bir duruma getirecek şekilde kullanmanın yollarını da gösterir.
Dördüncü kural; iletişimdir. İletişimin anlamı almış olduğumuz tepkilerdir. Ayrıca kullandığımız kelimelerin değeri iletişimde çok önemlidir. Söyleyiş tarzı %30, beden dili %60'dır. Dış iletişiminizin iyi olmasını istiyorsanız ilk önce iç iletişiminizi mükemmelleştirin.
Beşinci kural; başarısızlık diye bir şey yoktur, sadece sonuçlar vardır. Başarı ve mutluluk göreceli bir kavramdır NLP'ye göre. Onun için başarısızlık diye bir şey yoktur. Sadece sonuçlar vardır.
Altıncı kural; insanlar amaçlarına ulaşmak için gerekli kaynaklara sahiptirler. Örneğin aynı apartmanda oturan ve bir kapıcının kazancının 8-10 mislini kazanan insanların evlerinin olmamasının yanında, birçok kapıcı vatandaşımızın ev sahibi olmalarının bir tek izahı vardır. Onların bir hedefi var ve o hedefe ulaşmak için sürekli çalışıyorlar ve o hedefi sürekli düşünüyorlar.
Yedinci kural; her davranışın altında pozitif bir amaç yatar. Örneğin, satıcı ile müşteri ilişkisi. Satıcılar müşterilere karşı sabırlı ve nazik olmaya çalışırlar. Onları memnun etmeye gayret gösterirler. Çünkü müşteri onlar için bir velinimettir. Size bir yumruk sıkıldığı anda, ona yumruk atacağınız yerde sıktığı yumruğu açmalısınız.




Üçüncü Bölüm
Üçüncü bölümde de NLP'nin kurallarından bahsedeceğiz.
Sekizinci kural; güç amaçlanan hedeflere ulaşabilmektir. Hedefi olmayan insan için bu soruyu sorarsanız maalesef onlar için güçlü olmak asla söz konusu değildir. Bu yüzden hedefimizi kesin kez belirlemeliyiz.
Dokuzuncu kural; insanlar algılayabildikleri arasında en iyi seçeneği seçerler. Örneğin bir adam balık tutmaya karar verir ve oltasını denize fırlatır, oltaya büyük balıklar takılır. Ancak o kişi bu büyük balığı denize atar. Biraz sonra aynı hareketi tekrar yapar, sonunda küçük bir balık yakalar ve onu torbasına koyar. Yanındaki ona niçin büyük balıkları değil de küçük balığı tercih ettiğini sorunca ?Tavam küçük olduğu için ancak küçük balıkları tercih ediyorum? der. Peki neden küçük bir hedef? Hedeflerimizi genişletmeli ve bizim için en iyi olanı tercih etmeliyiz.
Onuncu kural; harita sahanın kendisidir. Doğrunu, yanlışın, iyinin, kötünün, güzelin ve çirkinin, insanın beynindeki haritada oluştuğunu bilmek ve bu haritaların özelliklerini bulmaya çalışmak bir ayrıcalıktır.
On birinci kural: her zaman bir seçenek daha vardır. Herkes tüm seçeneklerin bittiğini söylerken eğer siz NLP'yi hayatınızda uyguluyorsanız, her zaman bir seçeneğin daha olduğunu bilirsiniz ve o seçenek mutlaka karşınıza çıkar. Çözüme odaklanabilmek için çözümün var olduğuna inanmak gerekir.
On ikinci kural; bir insan, bir iş başarabiliyorsa bunu herkes öğrenebilir. Öğrenememek ya da kapasitem yok diye bir şey yoktur.
On üçüncü kural; hedefinize odaklanın, hayatınızı programlayın. Hedef belirlemeden sakın atış yapmayın. Hayal ve hedeflerinizi mantıkla yoğurun. Hedeflerinizi yazın. Unutmayın ki kalem aklın dilidir. Şimdi ve burada yaşayın, mutluluklarınızı ertelemeyin. Soruna değil, çözüme odaklanın.





SORULAR CEVAPLARDIR
1. En büyük risk nedir?
Risk almamak.
2. En kötü karar nedir?
Kararsızlık.
3. Ruhsal durumuzun iyi olması için ne olmalıdır?
Mutlaka bir şey mi olmalıdır!
4. Bir parayı havaya atarak nasıl beş kere tura getirebilirsiniz?
5 kere tura gelene kadar atarak.
5. Hayalleriniz suya düştüğünde üzülmemek için ne yaparsınız?
Onlara önceden yüzme öğretirim.
6. Başarının ilk kuralı nedir?
İnanmak!
7. Bir şampiyon müsabaka öncesi nasıl düşünür?
Şampiyon gibi!
8. İnsan hayatında en önemli zaman hangi zamandır?
Yaşadığı an!
9. Dilekler nasıl gerçekleşir?
İstek haline gelmezse asla gerçekleşmez!
10. İnsanın en büyük düşmanı kimdir?
Kendisidir!
11. Hayatımızın düzeyini başımıza gelen olaylar mı belirler?
Hayır, olaylara karşı tepkimiz!
12. Hangi mazeretler başarısızlık için geçerlidir?
Hiçbir mazeret!
13. Dünyadan değişmeyen tek şey nedir?
Değişim.
14. Dünyada en önemli insan kimdir?
O an iletişimde bulunduğunuz kişi.
15. İyi günde ve kötü günde hastalıkta ve sağlıkta sizi asla yalnız bırakmayan kimdir?
Hedefleriniz!
16. Başarının en kolay yolu nedir?
Sizin yapmak istediklerinizi başarmış bir kişiyi modellemek.

Beşinci Bölüm
YOLCULUK BAŞLIYOR
Şu anda bulunduğunuz durumu negatif bir liman olarak kabul edin, yolculuğa hazır olun. Sizinle açık denizlere çıkacağız. Tüm zorlukları ve dalgaları aşacağız. Ama dünyanın en değerli hazineleri buzdağının arkasında ve herkes buzdağının kenarından dolaşarak gidiyor. Ama biz buzdağlarını kıracak ve istediğimiz her şeye ulaşacağız. Ancak hayalleri olanlar bu yolculukta yer alabilirler. Her gün bu kuralları kendimizde özdeşleştirerek yolculuğa çıksak, her gün buzdağlarını kırabilir, buzdağlarının ardındaki hedeflere ulaşabiliriz.
İşte artık denize yelkenlerimizi açtık. İçinizde dünyada çok şey yapabileceğinize dair bir vizyonunuz var, en büyük hayallerimiz yanımızda artık.
Eğer yapmak istediğiniz şey sizi yakıp kavurmuyorsa bir tek kişinin ?bu işi başaramazsın? demesiyle derhal o işi bırakırsınız. Ancak içinizdeki o ateş büyüdüyse ve başarmak istediğiniz iş sizi alev alev yakıyorsa, artık birilerinin ?başaramazsın? demesi sizi sadece körükler. Artık on beş milyar beyin hücreniz sizin için çalışmaya başlamıştır bile. Düşünebiliyor musunuz? On beş milyar taraftar sizi destekliyor, alkışlıyor. On beş milyar taraftarı olan bir takım tüm maçları kazanır. Saha sizin sahanız, seyirci sizin seyirciniz. Bazen kazanıyor bazen de kaybediyor olsanız bile bu seyircilere sahip çıkın. Seyirciniz her zaman arkanızda olacaktır.
İşte denizin ortasındayız. Tüm hedef ve hayallerinizi geminin güvertesine salın, korkularınız varsa halen daha alt taraftaki kürek dairesine girsinler, onları zincirlerle bağlayın. Ne kadar korkularınız varsa o kadar iyi.
Hayallerinizin hepsine yüzme öğretin. Suya düştüklerinde de asla üzülmemeli, onları gemiye alıp yeniden yola devam etmeliyiz. Meyveler nasıl dalların ucundaysa, hedefleriniz de açık denizlerde ve buzdağının ardındadır.
O halde ileri, ileri, daima ileri!

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...