Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Yayın Etiği / Psikolojik Sorunlar

Yayın Etiği

Psikolog yaptığı yayınlarda da bir takım sorumluluklar taşımaktadır:

* Başkasına ait çalışmalar ya da bilgilere atıfta bulunsa bile, bunların önemli öğelerini kendi eseriymiş gibi göstermemeli, yapılan alıntıları uygun olarak belirtmeli ve atıfta bulunmalıdır.
* Psikolog, yalnızca kendi eseri olan ya da katkıda bulunduğu çalışmalar için sorumluluk ve hak iddia etmeli, baş yazarlık hakkı, kişinin konumu ne olursa olsun, o çalışmada konuyla ilgili en çok bilimsel ya da mesleki katkısı olan kişiye verilmelidir. Diğer yayın hakları kişilerin söz konusu çalışmadaki katkıları oranında sıralanmalıdır. Büyük ölçüde bir öğrencinin uzmanlık ya da doktora tezine dayanan çok yazarlı bir makalede, eğer araştırmanın orijinal fikri kendininse, bu öğrenci başyazar olarak belirtilmelidir.
* Psikolog önceden yayınlanmış verileri, orijinal veri olarak sunmamalıdır. Ancak daha sonra aynı veriler önceki bir çalışmada kullanıldığı belirtilerek yeniden yayınlanabilir.
* Psikolog, araştırma sonuçlarını yayınladıktan sonra sonuçların dayandığı verileri üzerinde yeniden çalışmak ve kalıcı bilgilere ulaşmak isteyen meslektaşlarından saklamamalı ve katılımcıların gizliliğini koruyarak yeniden analize açmalıdır. Bu verilerden yararlanmak isteyen psikolog, verileri sadece belirtilen şekilde kullanmalı ve orijinal veri olarak sunmamalıdır.
* Sunum, yayın, ya da araştırma fonu için sunulan bilgileri ya da araştırma tekliflerini inceleyen psikolog, bu bilgileri sağlayan kişilerin gizlilik ve tescil haklarına saygı duymalıdır.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...