Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Bilişsel-Davranışsal ve Davranışsal Terapi / Psikolojik Sorunlar

Bilişsel-Davranışsal ve Davranışsal Terapi

Bilişsel-davranışsal terapinin (BDT), özellikle sosyal fobi başta olmak üzere birçok kaygı bozukluğunda etkili olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu terapi şeklinin iki öğesi vardır; bilişsel öğe, insanların korkularının üstesinden gelmelerini önleyen davranış biçimlerini değiştirmelerini sağlar. Örneğin, sosyal fobisi olan bir kişi, başkalarının kendisini sürekli gözetlediği ya da yargıladığı inancını bu yolla aşabilir.
BDT'nin davranışsal öğesi, insanların kaygı uyandırıcı durumlara verdikleri tepkileri değiştirmeyi amaçlar. Bu öğenin temel bileşenlerinden biri, korkularla karşı karşıya kalınan "yüzleştirme"dir. Örneğin, sosyal fobisi olan biri, kaçmasına izin verilmeden korktuğu bir durumda bırakılabilir. Bazı durumlarda, sosyal fobisi olan kişi, utanç verici bir durumda bırakılabilir. Eğer bekledikleri kadar kötü değilse, sosyal fobi azalabilir. Eğer bu düzen, terapistin desteğiyle dikkatlice kurulursa, anılarla ilişkilendirilen kaygı çözülebilir. Diğer bir davranışsal teknik ise hastaya rahatlamaya ve kaygı denetimine yardımcı olması amacıyla nefes alma tekniklerinin öğretilmesidir.

Eğer BDT veya davranışsal terapi gördüyseniz, yalnızca siz hazır olduğunuzda yüzleştirme yapılacaktır. Yüzleştirme kademe kademe ve yalnızca sizin izniniz ile gerçekleştirilecektir. Ne kadarını kaldırabileceğinizi ve hangi tempoda ilerleyebileceğinize terapistle beraber karar vereceksiniz.

BDT'nin ve davranışsal terapinin temel amaçlarından biri kaygı bozukluğunu sürdüren inanç ya da davranışları ortadan kaldırarak kaygıyı azaltmaktır. Örneğin, korkulan bir nesne ya da durumdan kaçınmak, kaçınılan şeylerin zararsız olduğunu öğrenmelerini engeller.

BDT ve davranışsal terapinin geçici kaygı artışının getirdiği rahatsızlıktan başka bir yan etkisi yoktur ancak terapist, tedavinin işe yaraması için bu teknikler üzerinde iyi eğitilmiş olmalıdır. Tedavi sırasında terapist büyük bir ihtimalle seanslar arasında çalışılması gereken "ev ödevleri" verecektir.

BDT veya davranışsal terapi yaklaşık 12 hafta sürmektedir. Eğer diğer kişiler de benzer sorunlar varsa, grup terapi de yürütülebilir. Yakınları bu bozukluk hakkında eğitmek için yürütülecek grup terapi, çift ya da aile terapisi gibi destek terapileri de yararlıdır. Sosyal fobileri olanlar bazen sosyal beceri eğitiminden de yararlanabilirler.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...