Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

İş Dünyasında Duygusal Zekanın Önemi / Psikolojik Sorunlar

İş Dünyasında Duygusal Zekanın Önemi

İş dünyasında üretkenliğinizi ve başarınızı artırmak mı istiyorsunuz? Yoksa sadece kendi ekonomik özgürlüğünüzü mü kazanmak istiyorsunuz?

Yapılan araştırmalar duygusal zekanın, IQ'dan çok daha büyük bir güç olduğunu ortaya koyuyor. Ve duygusal zeka günümüz iş dünyasında da çok etkili bir etmen.

Araştırmacılar duygusal zekası yüksek insanların çok daha üretken, yaratıcı olduklarını ve öz güvenlerinin çok daha gelişmiş olduğunu belirtiyorlar. Böylelikle EQ'su (duygusal zeka) yüksek kişiler çok daha başarılı liderler olabiliyorlar. Ayrıca bu liderlerin, sadece IQ'su yüksek liderlere göre işlerinde daha fazla yükselip çok daha kolay ekonomik bağımsızlık elde edebiliyorlar.

Peki EQ tam olarak nedir? EQ iyimserliğin, üretkenliğin, öz güvenin, motivasyonun, empati ve iletişim gücünün bir araya gelmesiyle oluşan bir kavram.

EQ'nuz yaptığınız her işi etkiler. Tek başınıza çalışırken bile ortaya koyduğunuz işin kalitesi EQ'nun kapsadığı öz güveninze ve öz saygınıza bağlı.

İyi haber ise şu: IQ'nuz gelişmeye açık olmasa da EQ zamanla geliştirebileceğiniz bir özellik. Birçok şirket, yöneticilerinin EQ'sunu yükseltmek için psikolog ve koçlarla çalışıyor.

Gelişmiş bir EQ, bir liderin üretkenliğini azaltacak asabiyet ve öz güvensizlik gibi özellikleri ortadan kaldırır. Bu şekilde lider amaçlarına ve üretkenliğine çok daha kolay odaklanabilir. Bu da sadece liderin üretkenliğini değil tüm çalışanlarınkini artırır. Şirket gelirlerini de tabii ki...

Dünya çapında yapılan çalışmalarda EQ'su yüksek kişilerin kariyerlerinde daha fazla yükselebildikleri ortaya çıkmış. Yani gelişmiş EQ'ya sahip daha fazla insan demek o şirketin de daha fazla yükselmesi demek oluyor.

Kadınlar ve erkeklerin arasında EQ farkı bulunmuyor; ancak başta saydığımız EQ'nun kapsadığı özelliklerdeki eğilimler iki cins arasında farklı şekillder dağılabiliyor. Mesela; kadınların empati gücü ve sosyal sorumluluk duyguları daha gelişmişken, erkeklerin stres toleransları ve öz güvenleri daha yüksek oluyor.

Özetle; duygusal zekanın iş hayatımız dahil yaşamımızın her alanında IQ'dan daha önemli bir faktör olduğunu unutmayalım.

Jill Ammon-Wexler
Çeviri: Elif Akça, www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...