Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Duygusal Zekanız Hangi Seviyede? / Psikolojik Sorunlar

Duygusal Zekanız Hangi Seviyede?

(Zeki ama başarısızsanız okuyun!!!)
Zekası yüksek, başarısı düşük insan sayısı hayli fazla. Gerektiği yerde gerektiği gibi davranamayan, bazı şeyleri boş ve küçük gören, bu yüzden hayatta kaybeden insan sayısı da çok. İnsanlarla iyi ilişki kuramadıkları için belli hedefe doğru gidemeyen bu insanlar tembelliklerini yenememiş veya zekalarını kötü amaçlar uğruna kullanmışlardır. Oysa zeka güçtür, iyi bir hedef için kullanılmazsa hiçbir işe yaramaz ve sadece yıkıcı olur. Hayatta başarı için zeki olmak yetmez, duygusal zekanın da yüksek olması gerekir. Duygusal zeka (EQ) ırsi özellikler, çocukluk tecrübeleri ve öğrenme sonucunda oluşuyor.

Kendini Tanır
Duygusal zekası yüksek kişi duygu ve düşüncelerinin, tercihlerinin, eğilimlerinin, zayıf ve kuvvetli yanlarının farkındadır. Yeteneklerini, eğitimin ona sağladığı donanımı bilir. Bunlara dayanarak kararlar alır, kendine hedefler seçer.

Duygularını Kontrol Eder
Anlık başarılardan, hazlardan uzak durmayı bilir. Sonradan pişman olacağı duygu patlamalarına kapılmaz, gereksiz atılganlıklar yapmaz. Karamsar ya da endişeli duygulara kapılmaz, bunların kendisinin yapmayı planladığı işlerden uzaklaştırmasına izin vermez. Düşünce ve fiillerini bir hedefe odaklayabilir.

Hedeflerini Bilir
Hedeflerini kendisi belirler, başkalarının zorlamaları olmaksızın bunları gerçekleştirmek için bütün gayret ve kabiliyetlerini ortaya koyar, hedefine kilitlenebilir, bundan heyecan ve zevk duyar. Sınava girerken ya da bir çalışmayı yürütürken heyecanını başarıyı artıracak şekilde kullanabilir. Başarısızlığa uğradığında umut ve iyimserliğini korur, yeniden dener.

Başkalarının Duygularını Paylaşır
Diğerlerinin hissettiklerine duyarlıdır. Kendini onların yerine kor. Böylece karşı tarafın duygularını kavrar. Derinliği olan, uyumlu ilişkiler geliştirir.

Çözümün Parçasıdır
Kişilerarası çatışmaları çözmekte başarılıdır. Bir ilişkinin ve grubun nabzını tutar. Dile getirilmemiş paylaşılan duyguları ifade edebilir. Bir grubun organizasyonunda liderlik nitelikleri sergiler ve kişiler bunu kabul ederler.

Gençbeyin

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...