Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Kedilerde IQ / Psikolojik Sorunlar

Kedilerde IQ

Melissa Miller, akademik bir çalışmadan ziyade kedi dostlarının keyif alacağı, hem kedinizin hem de sizin kültürel zekanızı ölçmeye yönelik testlerle dolu bir kitap hazırlamış. Testlerin sonucunda kedinizin ?Muhtemelen Sizden Daha Zeki? çıkma olasılığı da bulunmakta.

Kedilerde Kültürel Zeka (I.Q.) ve Duygusal Zeka (E.Q.) konusunda bu tür eğlenceli çalışmaların yanı sıra oldukça ciddi çalışmalar olduğunu da belirtmeliyiz. Kültürel Zeka, daha çok yaşam karşısında matematiksel, görsel kurallara karşı göstermiş olduğumuz akıllılığı ifade ederken Duygusal Zeka daha çok sözel yanımızın derinliği hakkında bir tanımlama içeriyor. Son yıllarda Duygusal Zeka'nın Kültürel Zeka kadar önemli olduğu da sıkça vurgulanıyor.
Kedinin Güvenini Kazanmak
Klik Klak İle Eğitim
Annelik İçgüdüsü
Eve Dönmeyi Öğrenmek
Hayvanseverler ve Hukuk
Mobilyaları İşaretlemek
Kedi Eğitilir Mi?
Çılgın Kedi İle Yaşamak
Kedilerde IQ ve EQ
Kedi Kapısını Kullanmak
Tırnaklar Kesilmeli Mi?
Kedi Dostunun Eğitimi
Kediler ve Oyuncaklar
Kediler ve Tehlikeler
Kediler ve Tatlı Isırıklar
Tuvalet Terbiyesi
Kediler ve Taşınmak
Kediler Neden Tırmalar
Kedilerin her şeyden önce bazı açılardan insanlardan daha zeki olduğu kuşku götürmez. Hiçbir kedi kendisine zarar vereceğini bile bile bir eyleme kalkışmaz. Yani kanser yapacağını bile bile sigara içmez ya da kaldıramayacağından daha ağır bir eşyayı yüklenip belini incitmeye kalkışmaz. Duygusal Zeka açısından da benzer örnekler verilebilir. Siz hiç güzel bir yemek yedikten sonra kavga çıkaran ya da sevgilisine kur yaparken onu tırmalamaya kalkan kedi gördünüz mü? Biz görmedik.

Kedilerin de bir zekası olduğu bir gerçek. Aslında zeka bir anlamda canlının doğa karşısında yaşamını idare edebilmesi için kendisinin bizzat insiyatif kullanma yetisi olarak da tanımlanabilir. Hatta bu açıdan bakıldığında kedilerin (insanlarla yaşamaya başlamaları ile) zaman içinde daha zekileştikleri, insanlara yönelik çıkardıkları sesleri bile daha iyi bir iletişim için değiştirdikleri düşünülüyor. Yine oyuncakla oynayan, sevgi gören kedilerin akranlarına göre daha zeki oldukları da tahmin ediliyor. Ayrıca bazı kedi türlerinin ?Siyam kedileri gibi- olağan kedilerden daha zeki oldukları da gözlemler arasında yer alıyor.

Her ne kadar altıgen bir şekli altıgen bir deliğe sokan kedi göremeseniz de kedilerin Duygusal Zeka açısından ciddi bir üstünlükleri olduğunu düşünüyoruz. Ama Duygusal Zeka'yı ortaya çıkaran kuşkusuz kedi dostu ile kedi arasındaki olumlu iletişim. Yemek zamanını, oyun zamanını, gergin saatleri kediler çok rahat öğrenebiliyor. İsimlerini ?isim? olarak öğrenip öğrenmediklerini bilemesek de onlara yönelik seslenişlerimiz arasındaki anlam farklarını ayırt edebiliyorlar. (Mesela Susam ucuz seramik bibloları kırdığında kendine kızılmayacağını ama pahalı porselen bibloları kırdığında saklanması gerektiğini oldukça iyi biliyor. :-) )

Pekiyi kedilerin zekası geliştirilebilir mi? Muhtemelen evet. Eğer kedinizle düzenli olarak bazı egzersizler yaparsanız ve öğretmek istediğiniz hususları sevgi içinde defaten ve aynı şekilde tekrarlarsanız öğrenme sürecinde ilerleme kaydedebilirsiniz. Her egzersiz sonrasında ise onu ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Ama bu noktada bir hususa dikkat çekmeliyiz. Egzersizlerde sertlik, sinirlilik gösterir ya da ceza vermeye kalkarsanız her şeyden önce ayıp etmiş olmakla kalmaz aynı zamanda onunla olan iletişiminizi geriletirsiniz. Kedinizden bir Einstein yaratmaya kalkmayın ya da kedinizi köpek olarak görmeye yeltenmeyin. Kedinin de köpeğin de algılama ve öğrenme biçimleri birbirlerinden oldukça farklıdır.

Melissa Miller'in Şe Cat I.Q. Test kitabındaki test sorularından biri şöyle idi : ?Kediniz okur yazar olsa idi sizce hangi gazeteyi okurdu?? Bu sorunun olası yanıtları Amerikan'ın ünlü ekonomi gazetesi Wall Street Journal ya da New York Times olarak kabul edilmiş. Tabloid gazeteler ise zeka düşüklüğüne delalet sayılmış. Haklı olabilirler mi?

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...