Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Evinizin IQ'su Kaç? / Psikolojik Sorunlar

Evinizin IQ'su Kaç?

Cep telefonu ve internetin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte şimdi konforlu ve güvenlikli konut sahibi olmak isteyenlerin hayallerini akıllı ev sistemleri süslüyor.

1.500 eurodan başlayan rakamlarla evinizi akıllandırabiliyorsunuz. Ama "dahi" bir eve sahip olmak istiyorsanız, en az 20 bin euroyu gözden çıkarmanız gerekiyor.

ABD ve AB'de son yıllarda hızlı esen akıllı ev rüzgarının yakında Türkiye'de etkili olması bekleniliyor. Şimdilik akıllı ev sahibi olmak ayrıcalık. Ama yakın gelecekte sıradanlaşacak gibi görünüyor.

Oturduğunuz evin IQ'su kaç? Tek kumanda paneliyle evinizin tamamını kontrol edebiliyor musunuz? Siz evde yokken ortaya çıkan teknik sorunlardan cep mesajı ya da e-mail yoluyla haberdar olabiliyor musunuz? Bahçenizdeki çimlerin her gün aynı saatte veya suya ihtiyacı olduğunda sulanmasını istiyor musunuz?

Bu ve bunun gibi onlarca fonksyonu barındıran akıllı ev sistemleri her geçen gün yaygınlaşmaya hazırlanıyor. Güvenliğe ilave olarak konfor arayışları insanları, ev konusunda arayışlara yönlendiriyor. Türkiye'de 1990'lı yılların sonlarında başlayan akıllı ev furyası 2000'li yılların kriz döneminde biraz unutulur gibi oldu.2003 yılından itibaren canlanmaya başlanan inşaat sektöründe yeni yapılan evlerde "akıllı ev" anlayışı ön plana çıkmaya başladı.

Aslına bakılırsa bundan 7-8 yıl önce başlayan akıllı ev furyası biraz erken biraz da abartılı olmuştu. Öyle cep telefonuyla idare edilen veya tek bir kontrol panelinden yönetilen ev, teknolojiyle arası iyi olmayanlara çok uzak gelmişti. Zamanla pazarda oluşan, "kullanabileceğin kadar teknoloji" anlayışı diğer taraftan başta cep telefonu ve internet kullanımının yaygınlaşması beraberinde akıllı ev anlayışının kabul görmesinde rol oynadı.

Son yıllarda uluslararası inşaat malzemeleri fuarlarında manuel elektrik prizlerinin ve anahtarlarının sergilenmediğini söylemek, Türkiye'de akıllı evin nereye gideceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Akıllı ev taleplerine bakarsak konforun ön planda olduğunu görüyoruz. Güvenliğin ise ikinci planda. Tam donanımlı IQ'su zirvede olan evlere rağbet çok fazla. Akıllı ev sistemi kuranlar yoğun ilgiyle karşılaşıyorlar. Şimdilik akıllı ev sistemine sahip olmak bir ayrıcalık gibi algılanıyor. Fakat gelecekte bu bir ayrıcalık olmaktan çıkacak.

Sistemi kurdurmak istyenlerin en çok sorduğu sorular, "Ne kadara mal olur?, Teknik sistem güçlü mü? Sistemi kullanırken sorun yaşar mıyım? Sistem ne kadar faydalı?" şeklinde sıralanıyor.

Teknoloji ile ilişkiniz ne düzeyde olursa olsun, gelinen bu noktada artık akıllı evlerde yaşamak kaçınılmaz olacak. İsterseniz evinizdeki herşeyi isterseniz bazı alet ve cihazları kontrol altına alarak yaşamak kaçınılmaz olacak.

Sistem nasıl kontrol ediliyor?
Sistem 4 şekilde kontrol ediliyor. Bunlar dokunmatik kumanda, dijital anahtar, internet ve cep telefonu. Kullanıcının isteğine göre herhangi birisi veya hapsi kurulabiliyor. Sistemin kurulduğu alan ilgili sorunlar alarm çalarak, cep mesajı gönderilerek, sabit ve cep telefonu veya internet yoluyla sahiplerine bildiriliyor.

Neler kontrol edilebiliyor?
1 Aydınlatma sistemleri
2 Panjur ve perdeler
3 Isıtma ve soğutma
4 Müzik yayınları
5 Kapı görüntüleme sistemleri
6 Ev sineması
7 Elektrikli cihazlar ve beyaz eşyalar
8 Bahçe sulama, aydınlatma ve havuz kontrolü
9 Güvenlik (Su, ısı ve gaz kaçağı ve cam kırılması)

Neler sağlıyor?
Alanın tamamında ışık seviyesinin kontrolü.
Tüm aydınlatma ve enerji kaynaklarının tek tuşla kontrolü.
Sisteme dahil olan parçaların tek tek veya hepsinin birden kontrolü.
Özel programlanabilir anahtar ile çok sayıda işin bir butona basılarak yapılması.
Birden fazla kumanda yerine universal bir kumanda kullanılarak tüm alanın kontrol altına alınasını.
İstenilen odalarda farklı ısı derecelerinin sağlanabilmesini.
Her gün istenilen saatte bahçenin sulanmasını.
Rüzgarın hızı belirlenen değeri aştığında evin zarar görmemesi için panjurlar kapanmasını.

Güvenlikte neler yapılabiliyor?
Varlık simülasyonu olan sistem sayesinde evde birisi varmış gibi jaluzilerin açılıp kapanması veya panjurların indirilip kaldırılması ya da ışıkların söndürülüp, yakılması sağlanabiliyor.
Bazı noktalara konulan hareket dedektörleri sayesinde istenmeyen durumlarda siren devreye girebiliyor.
Cam kırılma dedektörleri ile pencere ve kapı camlarının kırılması durumunda ev veya işyeri sahiplerine gerekli ikazlar yapılabiliyor.
Hassas yangın ve gaz dedektörleri ile en ufak olumsuz gelişme anında farkedilebiliyor.
Su kaçağı algılandığında anında vana kapatılıyor ve uyarı mesajı gönderiliyor.
Kapının zili çaldığında kapıdaki misafir doğrudan televizyon ekranlarında görülebiliyor.
Şifreli giriş-çıkış kontrolü yapılabiliyor.

Ne kadara? Ne kurdurabilirsiniz?
1.500 euro: Anahtarlar üzerinden aydınlatma ve güvenlik kontrolü.
3.000 euro: Anahtar üzerinden aydınlatma, güvenlik,perde ve jaluzi kontrolü.
5.000 euro: Anahtar, kumanda ve cep telefonuyla aydınlatma, jaluzi, panjur ve güvenlik
10.000 euro: Tüm sistemlerin manuel kontrol, otomatik kontrol, kumanda ile kontrol ve cep telefonuyla uzaktan kontrol.
20.000 euro: Tüm sistemlerin tamamen kontrolü.

"Dünyanın gideceği yön burası"
Medeni Kahraman (Smart Life Akıllı Ev Sistemleri)
Gelişen akıllı ev teknolojileri ile birlikte yaşadığımız mekanlar daha konforlu , daha güvenli ve daha keyif vermeye başladı. Ev içinde kullanılan bir çok kumandanın karmaşalığı yerine görsel ekranlı bir kumanda ile tüm cihazları kontrol etme rahatlığı akıllı ev teknolojileri için artık bir standart olarak düşünülmektedir.Böylece evin herhangi bir noktasından istenilen bölgenin aydınlatma kontrollü, perde -panjur kontrolü, müzik yada başka bir cihazın kullanımını aynı kumanda üzerinde kontrol etme özgürlüğünün zevki sunulmaktadır.Ev de kullanılan elektrik anahtar ve prizleri akıllı hale getirerek bir düğmesine dokunulduğunda istenilen bir çok işi aynı anda manuel kontrol kolaylığı. Çok yakın gelecekte klasik anahtarlar yerine akıllı anahtar ve prizler ev ve ofisler de yer edinmeye başlayacak.

Evimizle ilgili musluk açık kaldı mı? Açık lamba var mı ? ütünün fişini çektim mi? Yatak odasının lambaları açıkmıydı? Ya da kim kalkıp lambaları ayarlayacak soruları artık Smart Life akıllı evleri kendiliğinden çözüyor.Evden çıkarken tek düğmeye dokunarak tüm cihazların kapanması ve güvenlik sensörlerin devreye alınması gibi bir çok işlev aynı anda gerçekleşiyor.Eve girerken yada gece uyumadan önce dokunulan tuşla istediğiniz bir çok senaryo gerçekleştirilebilir.

Ev sinemasından izlenilen filmin en heyacanlı yerinde zile basıldığında, yerinizden kalkmadan gelen kişi ile tv ekranında iletişim kolaylıkları yada günün belli saatlerinde rutin yapılan işlerin akıllı ev veya ofis tarafından yapılması Akıllı evlerin yükselen trendleri arasında yer almaktadır.

Eve varmadan cep telefonu veya lokal telefon ile gönderilen mesaj ile klima çalıştırılır, fırında bulunan yemek ısıtılabilir ilgili aydınlatmalar ve kepenkler açılarak canlı bir ortam oluşturulabilir.Yada ev de davetsiz misafir var ise dikkatini dağıtmak için siren çalar ilgili yerlere mesaj bırakarak gösterilmesi istenilen bir çok tepki otomatik olarak verilir.

Smartlife akıllı ev sistemleri olarak bir ev veya ofiste kullanılan tüm cihazları akıllı beyinlerimizle tek merkezde toplama ayrıcalığını sunuyoruz.Kullanıcı açısından en önemli avantajlarından bir tanesi kullanıcıya istediğinde pano üzerinden manuel kullanım kolaylığı sunmaktadır.Smartlife Akıllı Evlerinde her marka beyaz eşya veya elektrik cihazı sisteme entegre edilerek akıllı hale getirilmektedir

İlgide patlama var
Vahit Can (Siemens Akıllı Ev Sistemleri)
Sistemin kurulması talebe bağlı olarak 2 bin dolardan başlıyor ve 300 bin dolara kadar çıkıyor. Bu sene akıllı ev sistemlerinde tam bir patlama yaşanıyor. İnsanlar genelde aydınlatma, ısıtma, jaluzi, güvenlik, bahçe sulama sistemlerinin kontrol edilmesini istiyorlar. Son aylarda gelen tekliflerde beyaz eşya kontrolü de yoğunlaştı. Güvenliği cep telefonundan idare etmek insanları rahatlatıyor. Evdeki en ufak sorunun cep telefonundan mesaj olarak gelmesi kullanıcıları büyük avantaj sağlıyor.

Merkezi konumdaki konutlarda konfor, banliyörlerde yani merkeze uzak villa ve dairelerin bulunduğu bölgelerde ise güvenlik daha ön planda. Genelde evinde bu sistemi kuranların önemli kısmı yüksek eğitim düzeyine sahip insanlar. Gelir seviyesi yüksek kesim için yapılan sitelerden de talepler çok geliyor. Ayrıca yatlarda da bu sistem isteniliyor.

Ev sineması sistemleriyle entegre çalıştıralabiliyor. Bu da insanlara çok cazip geliyor.

Özellikle açık ofis sistemiyle çalışanlardan da talepler geliyor. Mesai bitimi sonrasında ısıtma, aydınlatma ve jaluzi kontrolü klasik sistemlerde çok zor. İsrafa ve enerji sarfiyatına neden oluyor. Büyük binalarda ortak kullanım alanlarının kullanımı çok zor oluyor. Kurulan akıllı sistemle kolayca kontrol edilebiliyor.

Kaynak: Milliyet - 21.09.2005
Tebernüş Kireçci

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...