Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Yeni Neslin IQ'su Yüksek / Psikolojik Sorunlar

Yeni Neslin IQ'su Yüksek

Ünlü marka danışmanı Martin Lindstrom'un "ellerinde bilgisayar mouse ile doğan ve dünyaya bilgisayar ekranından bakan çocuklar" şeklinde tanımladığı yeni nesil, geçmişe göre IQ testlerinde de daha yüksek sonuçlar alıyor.

Fatoş Karahasan
Son günlerde indigo çocuklar kavramı ile çok sık karşılaşır olduk. Her çağda, nesiller arasında farklılıklar olması gayet doğaldı, ancak geçtiğimiz on yıl içerisinde dünyadaki büyük değişim sonucunda bu fark daha da belirginleşti.
Geçmişte, çocuklar dünyaya anne ve babalarının penceresinden bakar, çevrelerini ona göre yorumlarlardı. Doğrulara ve yanlışlara büyükler karar verirdi. Çocuklara itaat etmekten başka seçim bırakılmazdı. Oysa, günümüzde 5-6 yaşındaki çocuklar bile kendi odalarındaki internet aracılığı ile diledikleri siteye, diledikleri içeriğe kendi başlarına kolayca erişebiliyor. Bunun sonucunda, beyinleri ve algılama sistemleri daha farklı çalışıyor.
Cep telefonu ve internet aracılığı ile dijital her türlü malzemenin transferi giderek kolaylaştığı için, gençler yazı, resim, film ve müzik dosyalarını kolaylıkla paylaşabiliyor. Bilgileri kafalarda saklamaya gerek kalmıyor. Bunun sonucunda ezberlemeye dayalı eğitim sistemi de dönüşmeye başlıyor. Artık nehirlerin, başkentlerin, dağların isimlerini hafızaya kaydetmek gerekmiyor. Google çağında, bilgiyi depolamak değil yorumlayabilmek önem kazanıyor. Modern eğitim, dünyayı anlayabilmek için "neŞ" sorusu yerine "nasılŞ" sorusunu sormayı tercih ediyor.

Mouse ile doğanlar
Ünlü marka danışmanı Martin Lindstrom'un "ellerinde bilgisayar mouse ile doğan ve dünyaya bilgisayar ekranından bakan çocuklar" şeklinde tanımladığı bu yeni nesil, geçmişe göre IQ testlerinde de daha yüksek sonuçlar alıyor.
FT Weekend'de yayınlanan bir incelemeye göre, son yıllarda zeka testlerinin skorlarında önemli bir artış söz konusu. 1980'lerde dünyanın her yerinde IQ sonuçlarının her on yılda yaklaşık 3 puan arttığını ortaya koyan James Flynn, bu artışı üç unsura bağlıyor. Yeni Zelanda'daki University of Otago'nun profesörlerinden James Flynn, testlerdeki gelişmeyi öncelikle insanların dünyaya daha bilimsel bir gözle bakmasına bağlıyor. İkinci nedeni, ailelerin küçülmesi ve bunun sonucunda ebeveynlerin çocuklarla daha fazla zaman geçirmesi olarak tanımlıyor. Üçüncü unsurun ise beyini çalışmaya zorlayan eğlence araçları, özellikle bilgisayar oyunları, olduğunu öne sürüyor.

Oyunlar zekayı geliştiriyor muş
Amerikalı yazar Steven Johnson'un tezine göre, kitle iletişim araçları insanları aptallaştırmıyor, sanıldığının aksine zeka düzeylerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Johnson, örnek olarak verdiği Civilization IV isimli bilgisayar oyunu ile 12 yaşındaki bir çocuğun, insanlığın tüm ekonomik ve teknolojik tarihini yeniden yaratma şansı bulduğunu anlatıyor.
Böylelikle, çocukların en karmaşık sorunları çözebildiklerine dikkat çekiyor. Bu noktada, pazarlama dünyasının gelişmeleri yakından izlemesinde büyük yarar var.
Geleceğin tüketicileri farklı bakış açıları ve farklı algı biçimleri ile yetişiyor. Ailelerin satın alma kararlarının gerisinde çocukların rolü çok büyük. Çocuklar, yalnızca kendilerinin tükettiği şekerleme, çikolata, cips, sodalı içecekler değil, babalarının aldığı otomobil markasını bile belirleme gücüne sahip. Annelerinden belli markaları talep ediyor, diğerlerine burun kıvırıyorlar. Sadece geleceği değil, bugünün trendlerini de belirliyorlar.

Gelecek senaryoları
Çocuk ve gençlere yönelik iletişim yapmak isteyenlerin, öncelikle onların gayet zeki olduğunu hatırlamalarında yarar var. Zekalarına saygı göstermeyen çalışmaları, sıkıcı olarak niteleyip, reddettiklerini akılda tutmak gerekiyor. Aynı anda pek çok şeyi yapmaya alışkın, sorunları basite indirmekten ve çözmekten hoşlanan gençleri, karmaşık düzenlere alışmış yetişkinlerin anlaması pek kolay olmuyor şüphesiz. Dijital dünyanın canlılığı içinde yetişen zeki çocuklara sevimli gelmenin yolu, onların dilini konuşmaktan geçiyor.
Aklı bir karış havada diye nitelenen gençlerin zeka düzeylerinin arttığını bilen Sony, Nokia, Nike, Adidas, Microsoft dev markalar gelecek senaryolarını çoktan onlara göre belirlemeye başladı.
IQ testlerinin sonuçları, bugünün yetişkinlerinin kısa bir süre sonra yeni gelen nesiller karşısında daha az zeki kalacağını ve aradaki farkın belirginleşmekte olduğunu ortaya koyuyor. Gelecekte ayakta kalabilmek için, gençlere yakından bakmak ve onlara göre yeniden biçimlenmekten başka seçenek görünmüyor.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...