Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Süper Anne Olmak Gerekmiyor / Psikolojik Sorunlar

Süper Anne Olmak Gerekmiyor

Annelik becerileri grup çalışması yapan Kl.Psikolog Psikodramatist Lale Arıkdal, anneliği dünyanın en eski mesleği olarak tanımlıyor. Annelere bir insan yetiştirme konusunda destek olduğunu söylüyor.

BİA (İstanbul) - "Annelik dünyanın en eski mesleği. Gönüllü olarak girilse de, çok sevilse de ağır sorumluluğundan hiçbir şey eksilmeyen ciddi bir meslek; annelik ! Bütün bildiklerini ve yüreklerinin gücünü ortaya koyarak yıllarca uğraşan anneler, yetiştirmek istedikleri çocukla, yetiştirdikleri çocuk arasında çoğunlukla bir çok fark görüyorlar. Bu fark onları düş kırıklığına, başarısızlık duygusuna götürüyor. İyi niyetlerle onca çabalarını hatırladıkça "haksızlığa uğramış" gibi hissediyorlar."

Kl.Psikolog - Psikodramatist Lale Arıkdal, anneliği böyle tarif ediyor ve annelere destek olmak için Annelik Becerileri grup çalışması yapıyor.

-Anneler, yetiştirmek istedikleri çocukla, yetiştirdikleri çocuk arasında çoğunlukla bir fark görüyorlar ve kendilerini haksızlığa uğramış hissediyorlar diyorsunuz. Sizin annelerle grup çalışmaları düzenlemenizin nedeni annelerin bu ihtiyaçları mı oldu?

Evet, annelerin bu samimi ve uzun süreli gayretlerinin amaçladıkları sonuca ulaşabilmesi için sevgi ve özveri yeterli olmuyor. Onların yanı sıra, en önemli ve en temel insan ilişkisi; anne-çocuk ilişkisi konusunda özel bir beceri edinmeleri gerektiğine inanıyorum.

-Bu beceri için "bir insan yetiştirme becerisi" de diyebilir miyiz? Nasıl bir insan yetiştirilmesine yardımcı olmayı hedefliyorsunuz?

Toplumun her kesiminde "ast/üst" ilişkileri, "kayıtsız şartsız itaat tepkileri"
yadırganıyor artık. Giderek daha fazla sorgulayan bir toplum oluyoruz.Ürettiğimiz her şeye daha fazla katılımımız olsun istiyoruz. Kendimizle ilgili konularda karar hakkını başkalarına bırakmayı içimize kolayca sindirememeye başladık. Çevremizde de sorumlu, bağımsız, esnek, yaratıcı, yapıcı, güvenli, gelişmeye ve yeniliğe açık insanlar olduğunda çok daha verimli, çok daha huzurlu ve çok daha umutlu oluyoruz. Birlikte yaşamak için nasıl insanlar ve nasıl bir toplum özlediğimizi çeşitli fırsatlarda buna benzer ifadelerle dile getiriyoruz.
Konu çocuklarımızla ilişkilerimiz olduğunda da en önemli ilk adım; "nasıl bir çocuk istiyorum"a karar vermekle atılmış oluyor.

-Nasıl bir çocuk istiyoruz?

Başkalarının onayına bağımlı ve itaatkar olmak yerine; kendi standartları olan, sorgulayan, araştıran, düşünen, haklarını ve sorumluluklarını aynı titizlikle savunan, güvenilmez ve içten pazarlıklı olmak yerine; açık ve güvenilir, hata yapma korkusu ile sorumluluktan kaçınan ve yeniliğe kapalı olmak yerine; hatanın gelişmenin kapısı olduğuna inanan, sorumluluktan kaçmayan, yeniliğe açık, bireysel farklılıklarını koruyan, farklılıklara yok edilmesi gereken sorunlar değil, zenginlikler olarak yaklaşan, başkalarının sınırlarına saygılı bir insan yetiştirmek bir çok annenin samimi arzusu. Bu nedenle yaratıcı, özgür ve sorumlu bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak için "Annelik Becerileri" geliştirmeyi hedefleyen guruplar ile çalışıyorum.

-Bu guruplarda küçük sorunlar yerine genel bir yaklaşım mı hedefleniyor?

Önce nasıl bir ilişki kurulacağının sınırları belirleniyor. Biraz önce ifade ettiğim özelliklerin gelişmesine yardımcı olan ortamda günlük sorunların nasıl ele alınıp aşılabileceği yaşantısal olarak deneyimleniyor. Hedefimiz, anneye sorun çıkarmayacak uslu itaatkar çocuklar yetiştirme teknikleri öğretmek değil. Hepimizin içinde yaşamak istediğimiz toplumu oluşturacak olan bireylerin gelişiminin önünü açmak.

-Peki, annelerin yükleri daha da mı ağırlaşıyor?

Hayır, aksine, "ANNELIK BECERILERI" gruplarında annenin her şeyden sorumlu, her zaman doğruyu bilen, tüm sorunlara çözüm üretmekle yükümlü "süper" insan haline gelmesi gerekmeksizin anne ve çocuk arasında kalıcı, uzun vadeli ilişkiler için gerekli donanım kazandırılıyor.

-Annelerin ortak zorlukları neler olabiliyor?

Annelerin büyük çoğunluğu, "benim çocuğum diğerlerinden farklı, diğerleri için geçerli olabilecek kurallar benimkinde işlemez" inancını taşıyor. Bir de, çocuğundaki bir olumsuz özelliğin kendi suçu ve başarısızlığının göstergesi gibi algılanması da başlangıçta onları engelliyebiliyor. Işte grup çalışması, özellikle bu gibi engellerin hızla aşılmasını! sağlıyor..Grup üyeleri arasında, ortaklık ve dayanışma gelişiyor ve böyle bir ortam değişimin önünü açıyor. Yani kısaca; "Annelik Becerileri" Grup çalışması; anne ve çocuk arasında gerçekçi ilişkilerin kurulup gelişmesi için farklı bir yaklaşımı tanıtıyor ve öğretiyor.

-Bu grup çalışmalarına katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?


-Başka grup çalışmalarınız var mı?
Evet. Öfkeyle baş etmek için de grup çalışması yapıyoruz

Röportaj: Filiz KOÇALİ

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

handis 23.08.2010 11:40:31 Tarihinde yorumlamış

Öfkeyle baş etmek için de grup çalışmasına ve Annelik becerileri grup çalışmasına katılmak istiyorum ,
Yöneticiye Bildir

avfiliz 09.10.2007 03:10:44 Tarihinde yorumlamış

grup çalışmasına katılmak isterim
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...