Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Bilinçaltınız Nasıl Devreye Giriyor? / Psikolojik Sorunlar

Bilinçaltınız Nasıl Devreye Giriyor?

Diyelim ki en yakın arkadaşlarınızdan biri ile bir tartışmaya girdiniz. O gece üzüntü ve pişmanlık ile kalkıp özür dilemeye karar veriyorsunuz. Telefona gidip numarayı çevirmeye başladığınız halde, bu işlemi tamamlayamıyorsunuz. Bu kadar zamandır arkadaşınızın telefon numarasını ezbere bildiğiniz halde, şimdi aynı numara aklınıza gelmiyor. Unutmuşsunuz. Aslında bilinçli olarak, hiçbir unutma isteğiniz olmadığı halde ? hatta tam tersi bilinçli olarak numarayı hatırlamak istediğiniz halde ? yapamıyorsunuz. Uğraştıkça sanki daha fazla karıştırıyorsunuz. Sonuçta rehberi açıp numarayı buluyorsunuz ama nasıl olup da böylesine basit ve bildiğiniz bir şeyin zihninizden çıkabilmiş olacağına hayret ediyorsunuz. Numarayı kaydetmeden yine gidip telefonu çeviriyorsunuz ki, yanlış numarayı çevirmişsiniz. Sonunda, bu kez daha dikkatli çevirerek arkadaşınıza ulaşıyorsunuz. Peki acaba, biraz da komik sayılabilecek davranışları nasıl açıklayabiliriz? Freud bu tür olaylara ?günlük yaşantının psikopatdojisi? adını vermiştir. ?Normal? diye nitelendirdiğimiz bir çok kişide bu tür davranışların görülebileceğini söylemiştir. Ancak işin ilginç yanı Freud bu garip davranışları tesadüflerle açıklama yoluna gitmemektedir. Freud'a göre kişi bu telefon numarasını ?bastırdığı? bazı duygularına bağlı olarak unutmuştur. Freud'un ?bilinçaltı güdüler? kavramı temelindeki en önemli kavram ?bastırma?dır. ?Bastırma?(represyon), bilinçli iradenin dışında oluşur. Sanki nefes alma veya yenilen yemeği hazmetme gibi, istemsiz ve otomatik bir davranıştır. Eğer, herhangi bir düşünce veya duygu kişiye bilinçli egosunu kaldırabileceğinden daha çok acı veriyorsa o kişi tarafından bastırılarak bilinç merkezi dışına itilir.
Şimdi yukarıdaki örneğe dönelim. Freud sizin bu telefon numarasını bastırdığınızı söyleyecektir. Bilinçli güdünüzün özür dilemek olmasına karşın, siz aslında bilinçaltınızda bunu yapmayı pek istemeyeceksinizdir. Belki de tartışma sırasında gerçekten hatalı olduğunuza inanmıyorsunuzdur. Diğer bir deyişle, bu özür dileme konusunda bir çatışma içindesinizdir. Bir yandan arkadaşınıza bağımlı olduğunuzu, ondan ayrılmanın kendinizi rahatsız edeceğini bilmekte; diğer yandan da kendi kendinize bu kadar boyun eğdiğiniz veya gururunuzu kıracağınız için kızmaktasınız. Benliğinizin bir kısmı sanki ?Niye hep ben özür dilemek zorunda kalıyorum? Niye böylesine bağımlıyım?? demektedir. İşte böyle olunca telefon numarasını unutarak problem çözülmüş olur arkadaşınızı arayıp özür dilemeye ilişkin, bilinçli çatışma, telefon numarasının unutulması ile böylece son bulmuş olmaktadır.
Bu ?bastırma? ve ?bilinçdışı güdülere? ilişkin düşünceler aşağı yukarı her türlü nevrotik semptomu açıklamak üzere kullanılabilir. Histerik körlük şeklinde nevrotik semptomu ele aldığımızı düşünelim.

Kaynak: gencbilim.com

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

!ys@u 19.09.2007 09:10:17 Tarihinde yorumlamış

doğal olmak en doğrusu...birisinin doğrusunu kabul ederken kendi doğrularımdan uzaklaşmak şnsan kendi sağlığı ve ilerde büyük sorunlara neden olursa karşı taraf için büyük zarar getirebilir.bilinçaltınızla fazla uzaklaşmamalı ona da bağlı kalmamalı
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...