Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Bilinçaltına Yönelik Reklam / Psikolojik Sorunlar

Bilinçaltına Yönelik Reklam

Dünya üzerinde her gün yüzbinlerce firma ürün ya da hizmetlerini tanıtmak ve satın alınmasını sağlamak için reklam yapmaktadır. Bir firma için önemli olan tüketicinin sayısız birçok hizmet ve ürün arasından kendi markasını tercih etmesidir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ve iletişim olanakları sayesinde ürünler ya da hizmetler arasında neredeyse fark kalmadı, bu nedenle bir ürünün tüketicinin kafasında birinci tercih olabilmesi için klasik düz reklamlar yeterli gelmemektedir. İşte bu noktada A.B.D' deki reklamcılar başta olmak üzere dünyanın önde gelen reklamcıları bilinç düzeyine seslenen düz reklamlardan çok, insanın bilinçaltına seslenen gizli mesajlı reklamlar yapmaya başladılar.

Bilinçaltı reklamın kullanılması ve etkileri üzerine yaptığım Master Tezimi hem yazılarını hem de resimlerini download edebilirsiniz. Ama fazla vaktim yok ve hemen bilgileneyim derseniz de size bir kaç örnek ile tezin özetini yapmış olayım.

RENKLERİN İNSAN KARAR VERMESİNDEKİ ETKİLERİ
McDonald's firmasının renklerinin sarı ve kırmızı olması en fazla iştah açan renkler olmasından kaynaklanmaktadır. Renkler insanın karar vermesinde ve satın almasında oldukça ön plandadır. Aynı deterjanın 3 ayrı kutuya konarak deneklere yıkatılması neticesinde ?sarı? kutudan yıkayan denekler ?çok güzel yıkıyor?, ?mavi kutudan yıkayan denekler ? güzel yıkamıyor?, ?sarı mavi? renkli kutudan yıkayan denekler ise ?mükemmel yıkıyor? diye görüş bildirmektedirler.

CAMEL SİGALARININ 1913 TE YAPTIğI BİLİNÇALTI ÇALIŞMASI
1900 lü yılların başında insan bilinçaltının algılamada hassas olduğu konulardaki (ölüm ve seks) mesajlar reklamın içine yerleştirilmeye başlandı. Örneğin, Camel sigaralarının Turkish & American Blend ürününün amblemi yakından incelendiğinde devenin ön ayaklarında, sağ kolunu geriye doğru yapmış ve elini açık olarak beline koymuş bir adam resmi görülmektedir.
.
Sağa doğru bakan bu adamın cinsel organı erekt durumdadır.2 Normal şartlarda bilinçaltının algılanmasına yönelik yapılmış olan bu resim, Camel Filters 10'lu kutunun birebir kopyasında çıplak gözle bile fazla bir uğraş vermeden görülebilmektedir.

KUZULARIN SESSİZLİğİ'NDE SAKLI NÜ KADINLAR
İnsan bilinçaltını etkileyen bir arkatip olan Ölüm temasını işleyen sembollere de reklamlarda sıkça rastlanmaktadır.
Ülkemizde Kuzuların Sessizliği olarak gösterilen ve baş rollerinde Judie Foster ve Antony Hopkins'in oynadığı Silence of şe Lambs filminin reklam afişinde Judie Foster'ın ağzında kelebeğe benzeyen bir böcek bulunmakta.

Bir çok sembol ve gönderme dolu olan bu böceğin sırtı kurukafaya benzetilmiş. Bu kurukafanın resmi yakından incelendiğinde ise resmi tamamen çıplak üç kadının oluşturduğu görülmekte.

Metin ÇELİK

Kaynak:blueajans.com

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

iamlikeşee 02.11.2008 12:54:22 Tarihinde yorumlamış

merhabayazınız için tesekkürler,ellerinize saglık,ben reklamcılık ögrencisiyim ve bilinçaltı reklam konsunda bir bilimsel makale yazmam gerekiyortezinizi incelemem için bana göndermeniz mümkün müdürinanın cok sevinirim ve benim icin cok faydalı olacagına eminimsimdiden tesekkürlermervehepgirginer@yahoocom
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...