Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Fareler De Empati Yapabiliyor / Psikolojik Sorunlar

Fareler De Empati Yapabiliyor

Bilim insanları farelerin de insanlar gibi, kendilerini türdeşlerinin yerine koyabilme yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu.
Bilim insanları empatinin sadece primatlara özgü bir karakteristik olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma, farelerin de kendisini bir başkasının yerine koyabilme yeteneği olan empatiye haiz olduğunu gösteriyor. Fareler de primatlar gibi, kendi türünden bir başka canlının çektiği acıyı algılayabiliyor, ancak acı çeken fareyle bir ortak geçmişi olması gerekiyor.

Araştırmayı yürüten Kanada'nın önde gelen üniversitesi McGill University uzmanı Jeffrey Mogil, ?Araştırma aynı kafeste yaşayan farelerin birbirlerini tanıdığını ve karşılıklı farkındalığa vardıklarını gösteriyor. Farelerden biri acıya maruz kaldığında, diğer farenin de benzer bir acı çekme ritmine girdiğini gözlemledik? diyor. Mogil, bu süreci ?acının senkronizasyonu' olarak niteliyor.

ORTAK MAZİ OLMASI ŞART
Mogil ve ekibi denek farelerine sirke içirdi. Sirke farenin midesinde yanma ve hazımsızlık yaratıyor. Fare 30 dakika boyunca acı çekerken, bunu kafesteki eşine de belli ediyor. İkinci fare ise çekilen acıyı kendi çapında hissederek, acı çekme hareketleri yapıyor. Araştırmada birbirlerine yabancı farelerde aynı empati gözlemlenmedi.

İki yabancı farenin birbirlerine acı çektiklerini özellikle göstermemek istedikleri de düşünülüyor; bunun nedeni farenin yakındaki bir diğer fareye kendi zaafiyetini saklamak istemesi olabilir. Aynı kafeste bir süre zaman geçiren fareler ise acıyı karşı tarafa göstermekten kaçınmıyorlar.

İkinci farenin rol dahi olsa acı çeker gibi yapması, empatinin bir içgüdü olarak farelerde de bulunduğu şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Science dergisi

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

anormal 15.03.2008 01:48:00 Tarihinde yorumlamış

yazı çok ilginç olmakla birlikte aslında detaylı bilgi werilmeliydi ama fazla detaya girmeden yüzüeysel anlatılmış eksik olmuş başarılı ama daha iyi olabilirdi :)
Yöneticiye Bildir

02.10.2007 05:55:54 Tarihinde yorumlamış

insan empatisini konuşmamız gerkirken hayvanlarla uğraşıyoruz insanları çözelim anlayalım insanları kazanalım birbirimize yardımcı olalım ellerimizi uzatalım insanlara insanlığın ölmedğini birbirimizi düşünmemiz gerektiğini anlatalım onlara ne olur boş geçirmeyelim hayatı fareleri bırakın bilim adamları araştırsın
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...