Mum dibine ışık vermez.
Ara

İkna ve Kandırma Yöntemleri / Psikolojik Sorunlar

İkna ve Kandırma Yöntemleri

Ziyaretçi bildirdi: "Toplumun bir şeye ikna edilmesi, bir durumu kabullenmesi; toplum mühendislerinin en çok çalıştığı konudur heralde...
Bunun için çok çeşitli yollar kullanılıyor, özellikle ülkemizde.

Aklıma gelenlerden bazıları şunlar:
- Doğruları anlatıp ve adam gibi ikna etmek. (Olması gerektiği gibi)

- İstediğinden çok daha kötü şartları gösterip, istediğine evet dedirtmek. (Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek; Irak'ta savaşı, çatışmayı gösterip fedarasyona razı etmek yada kuleleri devirip halkı savaşa razı etmekte olduğu gibi)

- İsteğine uygun yapacaklarını önceden sık sık anlatıp, zamanı gelip yaptığında "böyle olacağını biliyorduk" psikolojisinde kabullendirmek. (Irak'a saldırmadan yıllar önceden beri Amerika'nın Irak'a savaş açacağı konusunu işlemesi gibi)

- Alıştıra alıştıra, taksit taksit kabullendirmek. (kurbağa pişirme hikayesi; kıbrıs, ermeni safsatası, dinler arası diyalog safsatası, pkk meselesi, Irak'ın kuzeyine uygulandığı gibi)

- Herşeyi güllük gülüstanlık gösterip alttan asıl amacını yürütüp kabullendirmek. (son 40 yıldır ekonomimizin iyiye gittiği, yine son 40 yıldır AB kapısı aralandı, açıldı, girdik, giriyoruz, az kaldı yalanlarında olduğu gibi)

- Farklı ortam ve zamanlardaki benzer durumu karşılaştırmak. (Türkçemizin düşürüldüğü durum karşısında ; "Osmanlı zamanında da, balkanlarda Türkçe kelimeler kullanılıyordu nevar bunda bu kadar büyütecek" demek gibi yada Osmanlıda hep arapça farsça kullanıldı Türkçe bittimiki şimdi endişeleniyorsunuz demek)
(O zaman Balkanlarda osmanlı hüküm sürüyordu, şimdi Türkiyede İngiltere yada ABD'mi hüküm sürüyorki... Evet Osmanlıda asırlarca hep arapça farsça kullanılmasına rağman şimdi Türkçe var. Neden ve kimin sayesinde acaba?..)

- Gündemi değiştirip, altan asıl amacını kabullendirmek. (sis bombası; futbolla, mankenlerle, televole sanatçılarının"!" dalaşmaları ile...)

- Zorla, karşıdakini çaresiz, elinden birşey gelmez, boşa çırpınıyor göstererek kabullendirmek (babalar gibi satanlar gibi).

- Bilgi ve gündem bombardımanına tutup insanları salaklaştırarak, kafalarını karıştırarak "neyi kabul ettiğini bilmeden, anlayamadan" kabullendirmek. (Yine AB konusunda hergün yapıldığı gibi, Annan planı oylamasında yapıldığı gibi)

- Tüm olumsuzlukları, hatta "özel olarak" çıkartığınız olumsuzlukları dönderip dolaştırıp yok etmek-değiştirmek-kaldırmak istediğiniz şeye bağlamak. (Hertür yanlış uygulamanın ve özel çıkarılan sorunların sonucunu sisteme "Cumhuriyet sistemine" maletmek gibi)

- Tüm olumlu, iyi şeyleri kabullendirmek istediğin şeye mal etmek. (...)

- Kendini kutsal kelimeler, sıfatlar, ünvanlar üstüne oturttuktan sonra, "O, bu kötü şeyi yapıyor ama bir bildiği vardır elbet" psikolojisini yayıp, bunun altında her istediğini yapıp kabullendirmek. (Din simsarlarının, islam adına güç toplayıp, yahudi ve hıristiyan hesabını güderken yaptıkları gibi yada başı sıkışanın soluğu ABD'de, AB ülkelerinde alması gibi)

- Araya birkaç "kimsenin itiraz edemeyeceği doğru" katıp veya doğru değil "doğruya yakın" şeyler söyleyip geneli kabullendirmek. (Hergün toplumumuza, özellikle AB konusunda yapıldığı gibi)

- Arsızlığa vurup, "yaptım evet, nevar?.." tarzıyla karşıdakinin ilgisini yapılmış olandan alıp, afacan tavırla sempati toplamak. (Ben yaptım oldu gibi)

- Kendi yaptığını, "yalan bile olsa, konu alakası bile olmasa, amaç başka bile olsa" başkalarının da yaptığını söyleyerek , kabullendirmek. (Tüm devlet adamları iş adamları ile görüşür ne var bunda gibi yada sosyalist ülkeler bile özelleştirmeyi yaptı bitirdi gibi)
(İş adamlarıyla görüşülmüş olabilirde, hangi amaç için olduğu önemli... Ayrıca sosyalist devletler özelleştirme yaptı bitirdide görüyoruz hallerini. Ayrıca "en büyük devletler" bize özelleştirin ve devletinizi küçültün diyenler değilmi?..)

- Kendin gibi birini, yada isteğine göre konuşanı, konuşacak olanı, davrananı örnek göstermek. (Boyacının şahidi şıracı...)

- Kelime benzerliğiyle yada aynı kelimeyi kullanıp başka şey yapmak. (Özelleştirme iyi, faydalı birşey diye önce yutturup, sonra özelleştirme adı altında özelleştirmeyi bile yapmamak, peşkeş çekmekte olduğu gibi)

- Çok büyük tantanalar çıkarıp karambolde, isteğini kabullendirmek. (AB'nin, ABD'nin, ermenilerin bize, ABD'nin IRAK'a yaptığı, PKK'nın yapmak istediği gibi)

- Olanı, sanki son derece "sıradan" birşeymiş gibi, "olması gereken" bir şeymiş gibi ve "kendinden emin" tavırla söylemek. (Evet görüştüm, yine görüşeceğim, nevar bunda gibi)

- İkna etmek istediğin konuları, karşıdakinin kesinlikle vazgeçemeyeceği şeylerle ilişkilendirmek. (İnsanların parasını toplamak için biz kar payı vereceğiz faiz haram, bu topladığımız paraları din adına kullanacağız gibi, bize oy vermeyen dinden çıkar, kafirdir gibi)

Ülkemizde olup bitenleri bir düşünürsek, "son yıllardaki siyesiler" tarafından bize her an uygulanıyor bu yöntemler. Daha uyanık olmalıyız toplum olarak, yoksa Türk Toplumu'nu hep salak yerine koyuyorlar.

Ülkemizin durumuna bakıncada anlaşılıyor ki; bunu önemli ölçüde başarıyorlar...

Özgür AKYÜREK

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

cebocan06 04.12.2007 10:52:27 Tarihinde yorumlamış

elineze saglık özgür bey güzel olmuş
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...