Mum dibine ışık vermez.
Ara

Kişilik Tarzı, Eğitimi ve Testleri Nelerdir? / Psikolojik Sorunlar

Kişilik Tarzı, Eğitimi ve Testleri Nelerdir?

Kişilik tarzı, insanların gündelik yaşamlarında tercih ettikleri düşünme ve hareket etme biçimini (alışkanlık, huy) bizlere sunar. Davranış bilimlerinde, insanların kişilik tarzlarını açıklayan birkaç model bulunmaktadır. Ancak, dünyada ve bilimsel literatürde de en sık kullanılan model dört temel açıdan kişinin test edilmesini içerir. Böylelikle, kişi hakkında aşağıdaki konularda ayrıntılı ve önemli bilgiler elde edilir:
Kişinin harekete geçme biçimi, enerji yönü ve ilgili olduğu dünya
Kişinin dikkatinin ve algılamasının yöneldiği olgular
Muhakeme ve karar verme biçimi
Yaşama ve iş görme (çalışma) stili

Bir insanın kişilik olarak hangi tarza sahip olduğunu bilmek, onunla ilgili özellikle şu konularda çok önemlidir: İletişim, meslek/kariyer seçimi, öğrenme, öğretme, disiplin, motivasyon, yönetişim, liderlik, kişisel gelişim, stres, depresyon, evlilik, anne-babalık modeli. Çocuk ya da yetişkin olsun, bir insanın kişilik tarzını anlamak (dört kavramlık kişilik formülünü bulmak) tüm bu konularda onunla ilgili sayfalar dolusu ayrıntılı bilgi verir, tanınmasını sağlar (ana sayfadan, Kişilik Tarzı Testleri başlığıyla verilen test çeşitlerine bakarak, istediğiniz konuda kişi hakkında elde edebileceğiniz bilginin ne olduğunu bir örnekle görebilirsiniz).
İnsanların kişilik tarzını (formülünü) test ile belirleyebileceğimiz gibi, gözlem ya da görüşme ile de birkaç dakika içinde saptamak mümkündür. Bunun yanında, bir insanın kişilik tarzı onun mizacını (huyunu) anlamayı da mümkün kıldığından ayrı bir değere sahiptir. Neticede, 2003 yılından beri Türkiye'deki davranış bilimleri literatürüne katmak için öncülük ettiğimiz kişilik tarzı kavramı, başta Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde (özellikle eğitim, yönetim, insan kaynakları ve danışmanlık alanlarında) sıkça yararlanılan bir metottur. Kısaca, kişilik tarzı insanları tanıma ve bilgi sahibi olmayı gerektiren her durumda yararlanılabilecek oldukça aydınlatıcı, pratik ve kullanışlı bir çerçeve (anlayış, paradigma) sunmaktadır (Birkaç dakikada kişi hakkında pek çok konuda sayfalarca bilgi elde edebilirsiniz) .
Kişilik tarzı eğitimleri ise, yukarıda sözünü ettiğimiz insan tanıma modeli üzerine kurulu tüm seminerleri ifade etmektedir. Bu eğitimler, akademik/bilimsel literatürde tanındığı gibi, ayrıca gelişmiş ülkelerde de bizim verdiğimiz konu başlıkları ve içerikleri çerçevesinde yaygın olarak insanlara sunulmaktadır.
Sonuçta, kişilik tarzı test ve seminerleri, aşağıdaki yönleriyle Türkiye'deki diğer çalışmalardan farklıdır:
* Dünyaca bilinen bir kişilik kuramına dayalıdır. Bundan dolayı, konuyla ilgili belirtilenlerin kişiliğinizle ilgisiz olması ya da havada kalması diye bir şey söz konusu değildir.
* Test ve seminer içeriklerinin kalitesi, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, gelişmiş ülkelerdeki ile aynı düzeydedir.
* Katılımcının empati anlayışı geliştirilerek, ele alınan her konuda kendini ve başkalarını görmesi/tanıması sağlanır.
* Benzer başlıklarda sunulan klasik eğitimlerde görülen genel bilgi, fikir ve ifadelere başvurmak yerine, ele alınan her konuda katılımcıya kendi durumu, sorunları ve çözümlerine ilişkin yol gösterici, somut, kullanılabilir bilgi/beceri kazandırılır.
* Tüm kişilik tarzı eğitimlerinde, katılımcılara test yapılarak, konuyla ilgili kendi durumları, sorunları ve çözümleri için hazırlanmış bir rapor verilir.

Son olarak, kişilik tarzı eğitimleri ve testleri, ana sayfada görülen konu ve içerikler doğrultusunda paket bir program olarak verilebildiği gibi, konu başlığı olarak seçilip, tüm kişi ve kurumlara sunulabilmektedir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...