Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Doğru Karar Ve Kârlılık İçin Çözüm; İş Zekası / Psikolojik Sorunlar

Doğru Karar Ve Kârlılık İçin Çözüm; İş Zekası

Dünyanın en büyük kurumsal yazılım şirketlerinden biri olan Oracle, Siebel Analytics ile 'iş zekâsı' pazarına güçlü bir giriş yaptı. Veri ambarı pazarındaki yüzde 40'lık payıyla dünya lideri konumunda bulunan Oracle, son yılların bilişim sektöründeki en önemli birleşmelerinden biri olarak kabul edilen bu iş birliğinden güç alacak ve tutulan verileri iş zekası çözümleri olarak kullanıcılarına sunma noktasında eksikliğini Siebel Analytics ile tamamlayacak. Peki özellikle son dönemde daha çok duyduğumuz 'iş zekâsı çözümleri' nedir, neye yarar?

AKILLI BİR YAZILIM
İş zekâsı, mevcut verilerden yola çıkarak onu yorumlayan, kararlar alan ve aldığı kararları kendi kendine uygulayan akıllı bir yazılım ya da konuşurken verilecek reaksiyonlara göre en iyi davranışın ne olacağını anlayıp bunu o anda konuşan kişiye aktarma gibi çok ileri seviye analitik özelliklere sahip bir sistem olarak tanımlanabilir.
İş zekâsı, operasyonel verilerin yani her türlü müşteri bilgileri, üretim, dağıtım, muhasebe verilerinin üzerine kurgulanabiliyor.

Sistem, ilk olarak 1980'lerin başında kullanılmış ama uygulanırlığı şimdilerde yaygın. İki üç sene önce güvenlik ya da bilgi işlem müdürleri için önemliyken bugün ilgili anketlerde hep bir numara.

Şunu söylemek mümkün; iş zekâsı artık Türkiye'de de çok gelişmiş bir pazar ve en az Avrupa ve Amerika'daki kadar ileri seviyede.

FARKI YORUM YARATIYOR
İş zekâsı karar alma sürecinde kullanılan bir yöntem. Bu durumda aklınıza şu soru gelebilir: Peki bu çözüm, karar verme aşamasında şirketlere standartlaşma getirmez mi?
Oracle Avrupa Bölgesi İş Zekâsı Çözümleri Danışmanlık Direktörü Haaije Bruinsma, sorunun yanıtını şöyle açıklıyor: "Aslında potansiyel olarak düşünüldüğünde doğru olabilir ama aynı ülkede bile olsa her şirketin müşterileriyle olan ilişkileri, ortaya sundukları hiçbir zaman birebir aynı olmadığı için manalar da farklı olabiliyor. İş zekâsı çözümleri bir yazılım. Bu nedenle herhangi bir şeyi dikte etmiyor sadece yardımcı oluyor. Her ne kadar standart bir yapı bile olsa firmaların hizmetlerini paketlemesi, gruplandırması ve fiyatlandırması farklı olabiliyor ve günün sonunda çıkan sonuçların her firma tarafından farklı yorumlanması gerekiyor. Yani her firma aynı gruba hitap etmiyor, etse bile kendi veri yapısı içindeki kompozisyonu firmayı farklılaştırıyor."

'BİR NEVİ CHECK-UP'
Karar destek veya iş zekâsı sistemlerinin, karar sürecini etkili kılmak için tasarlandığını söyleyen Bruinsma, "Eğer sadece kayıt sistemi üzerinden hareket ederseniz aynı hatayı sürekli olarak yapmaya devam edersiniz" diyor ve şöyle devam ediyor: "Ama bir iş zekâsı sistemi ile kayıt sistemlerini tamamlarsanız en azından o hataların nerelerde oluştuğunu anlayıp bir daha aynı hataların yapılmasını engellersiniz. İş zekâsı sistemlerini şirketlerin operasyonel sitemlerinin bir nevi check up'ı gibi görebilirsiniz. Var olan sistemlerin sağlık kontrolü olarak düşünülebilir."

Bruinsma, iş zekâsı sistemlerinin dağınık yapıda olan şirketleri toplayıp yönetime tüm çalışanların aynı hedefe kilitlenmesi yönünde destek olduğunu da belirtiyor.

GENİŞ BİR ÖNGÖRÜ SAğLAR
Bruinsma'ya göre iş zekâsının faydalarını şöyle sıralamak mümkün: "Doğru ticari kararları verebilmek için doğru verileri görmeyi sağlar. Şirketin önemli performans göstergelerini bir odağa oturtarak organizasyon üzerinde daha geniş denetim sağlamaya yardımcı olur. Finans bilgilerinin analizine yardımcı olarak işletme performansını geliştirir ve kârlılığı artıracak şekilde daha geniş bir öngörü sağlar. Satış organizasyonunun, müşterileri daha iyi anlamasına katkıda bulunur. Böylece, alınan ürüne ek olarak yan ürünler satma ve yükseltilmiş ürün satma fırsatları konusunda daha iyi kararlar vermeyi sağlar, müşteri tutma yeteneğini geliştirir. Ek çaba göstermeden yasa ve yönetmelikler açısından standartlara uygun raporlar elde edilir, yasal uygunluk konularında denetim sağlanmış olur."

KÂRLILIğI DA ARTIYOR
Haaije Bruinsma'nın verdiği bilgilere göre iş zekâsı çözümleri, şirketlerin kârlılığını artırmada etkili. İşte, "İş zekâsı çözümleri, en klasik anlamda, geçen seneki satışlara bakıp nerelerde ne yaptığınızı görmenizi sağlıyor. Sonra da ilerde hangi alanlara odaklanmanız veya hangi süreçleri optimize etmeniz gerektiği gibi konularda çok açık ipuçları veriyor" diyen Bruinsma'nın anlattığı iki örnek: "Avrupa'da bankacılık sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizden biri, bu sitemleri kullanarak çeşitli göstergelerden hareketle belli bir zaman içinde kendi müşterilerinden hangilerinin iflas edebileceğini tahmin etti. Zamanında müdahalelerle hem müşterisi olan şirketleri kurtardı hem de kendisi açısından karlılığı etkiledi. Ayrıca böyle bir konuyu sezdiği için de müşteri sadakatini kazandı. Bir perakende giyim şirketinin ülke çapındaki mağazalarına, giyim ürünleri yükleyip gönderiyorlardı. Fark ettiler ki; kuzeydeki satış güneydeki kadar hızlı olmuyor. Sadece yükleme ve mal gönderme sürecinde yaptıkları oynamayla yani güneye haftada bir mal göndermek yerine ayda bir mal göndererek milyonlarca dolar fayda sağladılar."

Hicran Tekin

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...