Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Demirel'in Şapka Kokusu / Psikolojik Sorunlar

Demirel'in Şapka Kokusu

Türk siyasetinin ünlü isimlerinden Ecevit'in sosyal fobileri, Demirel'in şapkayı kaptırma ve askeri darbe korkusu,Bahçeli'nin ise hastane fobisi varmış.
Türk siyasetinin ünlü isimlerinin de çeşitli korkuları var. Emekliye ayrılan DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in bazı sosyal fobileri varmış. Ecevit parti içi muhalefetten çok korkarmış. Türk siyasetinin duayenlerinden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise şapkasını kaptırmaktan ve askeri darbeden korkarmış. 1971 ve 1980'de gerçekleşen iki askeri darbeyle Başbakanlık'tan giden Demirel, 1997'de de darbe korkusu yaşadı. Demirel ustaca manevralarla 28 Şubat'ı kazasız atlattı. Şimdi Güniz Sokak'ta emekliye ayrılan Demirel'in darbe korkusu yok, ama şapkayı kaptırma riski hâlâ devam ediyor.

Ya mikrop kaparsam...

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de hastane fobisi varmış. Mikrop kapacağı korkusu yaşayan Bahçeli'nin bu özelliği TBMM eski Başkanvekili MHP'li Murat Sökmenoğlu'nun by-pass ameliyatı olması ile ortaya çıkmış. Bahçeli, mikrop fobisi yüzünden Sökmenoğlu'nu ziyarete gidememiş.

Baykuş, kerkenez oldu

Osmanlı İmparatorluğu'nun 33 yıl işbaşında kalan sultanlarından II.Abdulhamit çok cesurdu fakat karanlık fobisi vardı, çoğu gece sarayın ışıklarını açık bıraktırırdı. Abdulhamit'in öldürülmekten ve haledilmekten çok korktuğu bilinir. Kudretli hükümdarın korkusu, kendisinden sonra hanedan arasında ülkeyi idare edecek düzeyde bir kişinin bulunmamasına inanmasından kaynaklanıyormuş. Hal edilme korkusu yüzünden Dolmabahçe Sarayı yerine Yıldız'da kalmayı tercih edermiş. Çünkü Sultan Abdulaziz'in hal edilmesinde donanmanın, Dolmabahçe açıklarında sarayı topa tutma tehdidi önemli rol oynamış.

II. Abdulhamit'in babası, Tanzimat Fermanı'nı imzalayan Sultan Abdulmecit ise baykuştan ve baykuş sesinden çok korkarmış. Bir gün sarayda iken bir baykuş ötmeye başlayınca Sultan telaşlanıyor, ne yapacağını şaşırıyor, eli ayağı biribirine dolaşıyor. Orada bulunan İsmail Paşa, "Efendim o baykuş değildir, kerkenez kuşudur. Baykuşun sesi böyle olmaz" diyerek Sultan Abdulmecit'i güç bela teskin etmeyi başarıyor. Sertliği ile bilinen IV. Murad da ölüm korkusu yaşıyordu. Sultan, doğduğu günkü burcuna denk düşen ay tutulmasını öleceğine yormuştu.

Esip gürlemelerine bakmayın

Aksiyon filmlerinin vazgeçilmez yıldızı Jackie Chan'ın sudan korktuğunu aman çocuklar duymasın. Chan suyun etrafında olsa bile kendisini çok sinirli hissediyormuş. Gladyatör rolüyle ünlenen Russell Crowe, korkusuz kaptan Jack Aubrey'i canlandırdığı son filmi "Master and Commander"in çekimlerinde deniz ve yükseklik korkusu yüzünden zor anlar yaşamış.

Malkoçoğlu, Battal Gazi gibi kahramanlık filmlerinin unutulmaz başrol oyuncusu Cüneyt Arkın ise bir film çekimi sırasında ata binerken düşerek bel fıtığı oldu. Uzun süre sol ayağını kullanamayan ünlü aktör bir süre kâbuslar gördü. Arkın felç korkusu yaşamış.

Karanlıktan ödü kopan vampir

Matrix'te Neo'yu canlandıran başrol oyuncusu Keanu Reeves'in öyle uçtuğuna kaçtığına bakmayın. Reeves'in yükseklik korkusu var. 'Örümcek Adam' filminin yıldızı Tobey Maguire de yüksekten korkarmış. Maguire, binaların tepesinden aşağı bakmayı tüyler ürpertici buluyormuş. Buffy Şe Vampire Slayer dizisinde Angel adlı vampiri oynayan David Patrick Boreanaz yükseklikten, karanlıktan ve kuşlardan çok korkuyormuş.

Terminatör iğneyi görünce bayılıyor

Conan ve Terminatör rolleriyle tanınan Arnold Schwarzenegger'in iğneden ödü kopuyormuş. Şimdi California Valisi olan aktör, iğne olurken bayılma raddesine geliyormuş. İndiana Jones, Jurassic Park gibi filmleriyle seyirciyi korkutan Steven Spielberg'in böcek fobisi varmış, karıncalardan bile anormal şekilde korkuyormuş

Truva'da ünlü Yunan savaşçı Aşil'i oynayan Brad Pitt köpekbalıkları ve örümceklerden, korkuyormuş. Schindler'in Listesi ve Star Wars Phantom Menace filmlerindeki başarısıyla ünlenen 1.94 metrelik boyuyla Liam Neeson'un yükseklik korkusu varmış. "Karaip Korsanları" filminde azılı korsanı oynayan Johnny Deep palyaçolardan ve bebeklerden korkarmış. Korku romanları yazarı Anne Rice'nin karanlıktan ödü koparmış.


Diktatörler de çok korkar

İspanya eski Devlet Başkanı General Franko, Sovyet Rusya lideri Stalin ve Adolf Hitler gibi diktatörler de öldürülme korkusuyla hep düblor kullanmışlar. Stalin bir yere gidecek olsa, birbirinin benzeri birkaç araba da aynı anda yola çıkarmış. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in de 10'u aşkın dublörü bulunduğu hep söylendi. Hitler, 1920-1933 yılları arasında bir dönem hapsedildiği için yalnız kalmaktan ve bir suikaste uğramaktan korkar, sabahlara kadar uyuyamazmış. Hitler, sudan da çok korkuyormuş. Dünyayı ateş çukuruna döndüren Hitler su fobisi yüzünden hiçbir zaman yüzmemiş.

yenisafak.com

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

poladanus 28.02.2008 03:37:53 Tarihinde yorumlamış

Özür dilerim:Korkular kişisel bir durumdur gibi anladım.
Yöneticiye Bildir

poladanus 28.02.2008 03:35:33 Tarihinde yorumlamış

kokular kişisel demek istiyor herhalde?
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...