Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Sosyal Korkular: Ne Yapmalı? / Psikolojik Sorunlar

Sosyal Korkular: Ne Yapmalı?

Bazı insanlar için bir alışveriş merkezinin kasasında sırada beklemek dahi oldukça sıkıntı verici ve korku dolu anlar olabiliyor. Sosyal korkuları olan insanlar, hastalık ölçüsünde utangaçlık davranışları gösterebiliyorlar. Doktorların çoğu bu durum karşısında anti-depresif ilaçlar yazıyorlar. Ancak, korkuları yenmek için ilaç kullanmak zorunlu değil

Uzmanlar, başka insanların yanında utanç verici bir şey yapma ya da başarılı olamama kaygısı taşıyanların sosyal korkulara sahip olduklarını belirtiyorlar. Bu insanlar giderek kendilerini geri çekiyorlar ve bunun sonucunda depresyon ortaya çıkabiliyor.

İlaç yerine terapi

Zürih Üniversitesi'nden psikiyatr Giovanni Carraro, sosyal korkuların normal bir heyecan duymanın çok ötesinde yer aldığını söylüyor. Carraro, ?Gerginlik doğal bir duygudur, ancak bazı insanlar bunu bir facianın ön belirtileri ya da yeteneksizliklerinin bir ifadesi olduğu görüşüne kendilerini kaptırıyorlar? diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

?Bir kısır döngü başlıyor. Korkunun boyutu ne kadar fazla olursa, bu durumun etkisi altında olanlar bir o kadar sosyal ilişkilerden uzaklaşıyorlar ve diğer insanlarla ilişki kurarken giderek kendilerine olan güveni kaybediyorlar.?

İki yıl önce uzmanlara yönelik ?Biological Psychiatry? dergisinde yayımlanan bir yazıda, konuyla ilgili araştırmalar özetlenmiş ve şöyle bir sonuca varılmıştı:

?Sosyal fobileri olan kişilerin anti-depresif ilaçlarla iyileşme ihtimali, davranış terapisi görenlere göre daha fazla değil.?

Birkaç hafta önce yapılan bir araştırmada da aynı sonuç elde ediliyor. Araştırmacılar, sosyal korkuları olanlarda depresyon tedavisinde kullanılan "Fluctine" ilacını deniyorlar. En önemli sonuç, ilacın grup içerisinde yapılan davranış terapisinden elde edilen sonuçlardan daha fazla bir olumlu etki sağlamadığı şeklinde ortaya çıkıyor.

İlaçlar bırakıldığında semptomlar yeniden ortaya çıkıyor

Zürih Üniversitesi'nde ulusal çapta sosyal korkular üzerine bir araştırma yapan psikolog Markus Heinrich, ilaç firmalarının yıllarca psikoterapi yöntemine pek önem vermediklerini, ancak, şimdi ilaçların ondan daha fazla etki sağlamadığı kabul etmek zorunda kaldıklarını dillendiriyor.

Heinrich, bilhassa genç insanlara depresyona karşı ilaç vermenin yerinde olmadığını, bu ilaçların davranış biçimlerini değiştirmediğini ve bırakıldıklarında semptomların yeniden ortaya çıktığını belirterek, ayrıca çoğunun bağımlılık yarattığını ve bundan dolayı insanların ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kaldıklarının altını çiziyor.

Sosyal korkulara karşı ne yapmalı?

? Kahve içmeyin, çünkü içinde bulunan kafein maddesi korkuların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor

? Eğer terapi yöntemini tercih edecek olursanız, davranış terapisi bu durumda en uygunu olacaktır.

? Bir psikiyatr tarafından üstlenilen terapi hastalık sigortaları tarafından karşılanıyor. Psikolog hizmetleri ise sadece onların bir doktorla beraber çalıştıkları durumunda hastalık sigortası tarafından üstleniliyor. Diğer durumda sadece ek bir sigorta psikolog ücretlerini karşılayabilir.

? Terapiyi hangi uzmanda yapacağınıza karar vermeden önce, onlara sosyal korkular üzerine tecrübe sahibi olup olmadıklarını sormayı ihmal etmeyin.

? İsviçre'nin birçok bölgesinde sosyal korkular yaşayan insanlar bir araya gelerek birbirlerine yardım etmeyi amaçlıyorlar. Bunların bazıları ise bu konuda uzmanlaşmış kişiler.
Sevim Civil

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...