Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Menopoz ve Cinsellik / Psikolojik Sorunlar

Menopoz ve Cinsellik

Kadın yaşamının üçte biri menopozda geçiyor Bu süre kadının sıkıntılarla uğraştığı, cinselliğin bittiği sorunlu bir süreç mi? Yoksa her şey değişebilir mi?
Menopoz ve Cinsellik konusunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Doğum uzmanı Doçent Doktor Selman Laçin şunları söyledi.
Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde menopoz sonrası kadın sayısının artışı kadınların yüksek yaşam kalitesi beklentisinin artmasına yol açmıştır. Günümüzde kadınlar yaşamlarının en az üçte birini menopozal dönemde geçirmekte, menopozal kadın oranı toplamı nüfusun beşte birine ulaşmaktadır.
Günümüzde cinsellik biyoloji, psikolojik, duygusal ve sosyal İyilik hali olarak genel sağlıkla birlikte değerlendirilmelidir. Menopoz dönemi yaşayan kadınlarda cinselliği etkileyen fiziksel ve anatomik değişikliklerle birlikte psikolojik bir adaptasyon süresi de içerir.
Bunlar partnerin genel fizik ve cinsel sağlığı, psikolojik durum, sosyokültürel durum ve genel sağlık problemleri ve bunların tedavileridir. Kadınların cinsel fonksiyonlarındaki değişiklik yaşlanmaya mı menopoza mı bağlı olduğunun ayırt edilmesi gerekir.
Pek çok toplumda kadınların yaşla birlikte cinselliğinin belirgin olarak azaldığına dair inanışların aksine, çalışmalar kadın ve erkeklerin ileri yaşta dahi cinsel olarak aktif olduğunu ortaya koymuştur.
Menopozda sadece östrojen azalması yaşanmaz. Yaşlanma ovenyan ve adrenal androjen üretimindede azalmaya yol açar. Bu azalma libido azalması şeklinde görülür.
Günümüzde bunu krem ve jel şeklinde kullanılan ve sorunu gideren tedavi yöntemleri mevucuttur.
Anatomik olarak vaginal doku işlerliğini yitirerek kayganlığını kaybeder kuruluk, esneklik azalması, ilişki sırasında acı ve yanma hissi verir. Cinsel cevap döngüsünde heyecan fazına ulaşma gecikir, orgazm kapasitesi azalır. Östrejen azlığı ürogenital organlarda işlev bozukluğu, duygudurum bozukluğu ve isteksizliğe yol açar.
Androjen Eksikliğinde Neler Olur?
Testesteron kadın cinselliğinde önemli bîr rol oynar. Cinsel aktiviteye başlama isteği, cinsel uyarana cevap vermede etkilidir. Libido üzerinde direkt etkili iken, duygudurum, enerji ve iyilik hali üzerinde birinci derecede etkilidir. Testesteronun direkt etkisi vaginal kan akımı ve ıslaklık için de gereklidir. Testesteron eksikliğinde kadınlar libido azlığından, açıklanmayan yorgunluktan, motivasyon eksikliğinden, kişisel iyilik halinin azalmasından şikâyet ederler ve azalmış biyoaktif testesteron seviyelerine karşılık yeterli östrejene sahiptirler. Bir çok çalışmada sadece testesteron verilmesi ile şikâyetlerde azalma görülmüştür. Testesteron eksikliği HRT (Hormon Replasman Tedavisi) alan hastalarda ve cerrahi menopoza girmiş olan kişilerde beklenen daha sıktır.
Menopoz döneminde kadınların bilinen sıkıntıların yanı sıra cinsel kaynaklı sıkıntılarını da büyük bir açıklıkla hekimle paylaşmalı daha güzel ve kaliteli bir yaşam için elbirliği yapmalıdır.

Cumhuriyet Bilim Dergisi, Mayıs 2004

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...