Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Menopoz Sonrası Hormon Kullanımı Riskli / Psikolojik Sorunlar

Menopoz Sonrası Hormon Kullanımı Riskli

İngiltere'de kanser araştırmaları vakfının yürüttüğü kapsamlı araştırma, menopoz dönemindeki milyonlarca kadını çok yakından ilgilendiren sonuçlarıyla yankı buldu.

Araştırma, kadınlarda menopoz döneminde kullanılan hormon düzeyini dengeleyici replasman tedavisinin, yumurtalık kanserine yakalanma ve ölüm riskini yüzde 20 artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, kısa adı ?HRT? olan uygulamanın, çok kısa süreli ve düşük dozlarda kullanılması gerektiği uyarısını yapıyor.

BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI
Araştırmaya göre, hormon replasman tedavisi olarak bilinen hormon seviyesini dengelemeyi hedefleyen yöntem kadınlarda yumurtalık kanserine yakalanma ve ölüm riskini yüzde 20 artırıyor. Bir milyona yakın kadının katıldığı araştırmaya göre, kısa adı HRT olan uygulama, sadece yumurtalık değil, meme ve rahim kanserine yakalanma riskini de ikiye katlıyor. Çarpıcı bir bulgu da HRT kullanımının, 1991-2005 yılları arasında takip edilen yumurtalık kanserli kadınlar arasında fazladan bin kişinin ölüme yol açtığı yönünde.

Ancak uzmanlar, uygulama bırakıldıktan sonra yumurtalık kanserine yakalanma riskinin 5 yıl içinde normale döndüğü de belirtiliyor. Ve kadınları bu tedaviyi kısa süreli ve mümkün olan en düşük dozlarda kullanmaya çağırıyor. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan hormon replasman tedavisiyle menopoz dönemindeki kadınlarda hormon düzeyi eski seviyesine getiriliyor. Tedavi, bu süreçteki fiziksel ve psikolojik sorunları da azaltmaya yardım ediyor.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...