Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Menopoz Hormonu Göğüs Kanseri Teşhisini Zorlaştırıyor / Psikolojik Sorunlar

Menopoz Hormonu Göğüs Kanseri Teşhisini Zorlaştırıyor

ABD'li doktorlar, menopoz sonrası hormon tedavisi gören kadınlarda göğüs yoğunluğunun arttığını, bunun da kanser belirtilerini gizlediğini açıkladı

Amerika Tıp Kurumu'nun (JAMA) yaptığı araştırma, menopoz hormonu alan kadınlarda meme kanseri teşhisinin zorlaştığını ortaya koydu. Alınan hormonla birikte göğüsteki yoğunluğun arttığını öne süren araştırmaya göre bu faktör doktorların mamogramlarda göğüs kanseri belirtilerini görmesini engelliyor. Ancak hormon alımı durdurulduğunda etki de kayboluyor.
Çalışma sonrasında yapılan açıklamada, göğüsleri daha az yoğun olan 70 yaşından büyük kadınların aldığı menopoz hormonlarının daha fazla etkisi olduğu belirtildi. Bu yüzden de doktorlar özellikle yaşlı kadınların alternatif tedavi yöntemlerine yönelmelerini tavsiye ettiler. Mamograma girilmesi durumunda hormon tedavisinin şartlarının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden doktorlar, mamogramı gerçekleştirecek doktor veya radyolojistin bilgilendirilmesi gerektiğini de vurguladı.
Öte yandan araştırmanın sonuçları sağlık sektöründe bir tartışmanın başlamasına da neden oldu. Chicago Üniversitesi'nin göğüs kanseri uzmanı Dr. Funmi Olopade, yeni tespitin konu hakkında daha önce varolan şüpheleri doğruladığını söylerken ancak bunun hormonları bırakmayı gerektirmediğini iddia etti.
ABD'de 20 milyon kadın menopoz sürecine girdikten sonra vücudun dişi estrojen hormonunu salgılamayı bırakmasından dolayı hormon tedavisi görüyor. JAMA'nın yaptığı araştırmada yaşları 40 ila 96 arasında değişen 5 bin menopoza girmiş kadın incelemeye alındı. Denekler 1996 ve 1998 yılları arasında iki mamogram geçirirken çalışmada hormon kullananlarla kullanmayanların göğüs yoğunlukları karşılaştırıldı.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...