Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Menopoz / Psikolojik Sorunlar

Menopoz

Menopoz, kadın hayatında adetlerin kesilmesi ve yumurtlama fonksiyonlarının sonlanmasından sonraki doğal bir aşamasıdır, kelime anlamı son adet kanamasıdır.
Ortalama 40 yaşlarında, kadınlarda yumurtalıklar, beyinden gelen uyarılara daha az cevap vermeye başlar. Bu dönemde adetler arasındaki zaman uzamaya başlar, kanama miktarı azalır, gece terlemesi ve sıcak basmaları başlar.
Menopoza girme yaşı, ortalama 45-55 civarındadır. 40 yaştan önce menopoza girmek "erken menopoz " olarak tanımlanmaktadır.
Menopoz tüm kadınların belli bir yaştan sonra yaşayacağı çok normal ve fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı kadınların yaşantısında bu doğal süreç sosyal hayatı, iş hayatı ve aile yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Menopoz bazı kişiler tarafından bir hastalık gibi kabul edilmektedir. Oysa bu yaşanması gereken ve her kadın tarafından yaşanan normal bir fizyolojik durumdur.
Ancak menopozda oluşan bazı değişiklikler kadının hayatını olumsuz etkiler ve bu durum pek çok hastalıkların ortaya çıkmasına, kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Yaşanan olumsuz etkileri önlenmek için tıbbi bir yardım gerekebilir. Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar kolaylıkla önlenebilmekte veya en aza indirgenebilmektedir.Menopoz aniden ortaya çıkan bir durum olmayıp 20 yıl süren değişikliklerin tam ortasındaki dönemdir. 40 yaşından sonra kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basma ve terlemeler, psikolojik değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Daha sonra yakınmalar giderek artar ve adet tamamen kesilir. Bu dönemde 1 yıl adet kanamalarının olmaması menopozun tanısı için yeterlidir.
Ancak adet düzensizlikleri veya düzensiz kanamalar hemen menopozu düşündürmemeli doktora başvurularak bu değişikliklerin gebelik ve kadın cinsel organlarının kanserlerinde de görülebileceği göz önünde tutularak bu hastalıklar dikkatle araştırılmalıdır.
Menopoz belirtileri
? Adet sıklığının değişmesi
? Kanama miktarında azalma
? Adet düzensizlikleri
? Adet yokluğu
? Sıcak basmaları, yüz kızarmaları
? Çarpıntı
? Gece terlemeleri, ateş basması
? Uyku bozuklukları
? Vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki
? Ruhsal gerginlik, kolay sinirlenmek
? Uykusuzluk
? Unutkanlık
? İçe kapanma, depresyon hali
? Bazen cinsel istekte (libido) azalma

Menopoz tanı ve tedavisi
Menopozun olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesinin en önemli ön koşulu tanısının en erken aşamada konulup erken tedaviye başlanmasıdır. Çünkü menopozdaki kayıplar ilk yıllarda en fazladır. Menopoz temel olarak yumurtlamanın durması, yumurtalıkların alınması veya çalışamayacak kadar hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkar. 40 yaşından sonra 1 yıl süreyle adet görmeyen ve yakınmaları da olan bir kadın başka araştırma yapılmaksızın menopozda kabul edilebilir. Ancak her durumda gebelik ve düzensiz kanamaya neden olan diğer hastalıklar gebelik testi, ultrasonografi ve endometrial biopsi (kürtaj) vb ile araştırılmalıdır.
Menopoz psikolojisi

Özellikle ilk yıllarda kadınlarda adetten kesilme, ateş basma ,terleme, çocuk doğurma yeteneğini kaybetme gibi bozukluklar eksik kadınlık,izolasyon,depresyon, içe kapanma ,uykusuzluk, aşırı sinirlilik, saldırganlığa neden olabilir. Bu durumda bir psikiyatristin öneri ve tedavisine gerek vardır.
Menopoz kadının tek başına üstesinden gelmesi zor bir problemdir. Eş ve çocuklar bu dönemde kadına yardımcı ve anlayışlı olmalıdır.
Menopozda cinsel yaşam
Çoğunlukla bilinenin aksine menopoz cinsel isteği etkilemez. Menopoza girerken ortaya çıkabilecek depresyon ataklarında ve uyum döneminde cinsel istekte(libido) bir miktar azalma olacağını bilerek paniğe kapılmadan uygun danışma ve tedavilere başvurmak en akılcı yoldur. Aksi takdirde eksik kadınlık, değersizlik, hastalıklı olma duygularıyla cinsel istek azalmaları uzun sürebilir veya kalıcı olabilir.Cinsel istek azalmadan menopozda vajen girişi ve vajinada çekilme (atrofi) ve kuruluk nedeniyle ağrılı ilişki ve buna bağlı bir isteksizlik ortaya çıkabilir.Bu tür durumlarda lokal hormon veya kayganlaştırıcı jel uygulamalarıyla sorun çözülür.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...