Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Menopoz Cinselliğin Sonu Değil!.. / Psikolojik Sorunlar

Menopoz Cinselliğin Sonu Değil!..

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Sağlığı Uzmanı Op.Dr. İbrahim Sözen, menopoz döneminde kadının cinsel hayatında meydana gelebilecek sorunları ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Menopoz nedir?
Bir kadının son adeti bittikten sonra bir yıl boyunca kanamasının olmaması durumudur. Menopoz, her kadının yumurtlama fonksiyonunun sona ermesiyle birlikte yaşadığı doğal bir süreçtir ancak bu süreçte eksilen hormon düzeyleri sonucu birçok sistemi ilgilendiren önemli sorunlar çıkabilir. Bir hastalık değildir fakat bu dönemde kadınlar tıbbi destek alarak yaşam kalitelerini artırabilirler.
Türkiye'de, menopoza girme yaşı ortalama olarak nedir?
Bütün kadınlar doğdukları andan itibaren azalmaya başlayan belirli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelirler.. Bu rezerv, kişinin genetik kodları ile belirlenmiş olmasına karşın, birçok ülkede yaşam şekline, beslenmeye, çeşitli alışkanlıklara, güneş ışığına maruz kalmaya ve yapılan spor aktivitelerine göre değişir. Türkiye`de yapılan istatistiklere göre menopoza girme yaşı ortalama 50 olarak belirtiliyor. Ancak günümüz şartlarında ortalama yaşam süresinin uzadığı da düşünülürse, kadın hayatının yaklaşık üçte birini menopoz döneminde geçiriyor.
Menopoz dönemiyle birlikte kadının cinsel hayatında ne gibi değişiklikler olur?
Menopoz sonrasındaki kadınlarda cinselliğe ait üç önemli değişiklik meynada geliyor. Bunlardan birincisi, vajende salgılanan sıvının miktarında görülen azalmadır. İkincisi, vajenin yüzeyini oluşturan mukoza adı verilen dokunun incelmesidir. Diğeri de vajeni saran kaslarda görülen elastikiyet kaybıdır. Bunların tümüne atrofik değişiklikler denir. Bütün bunlar tıpta disparoni denilen ağrılı cinsel birleşmenin bu yaş grubunda en sık görülen nedenini teşkil eder.Tedavi edilmeyen kadınlarda cinsel birleşme sırasında bir kuruluk ve vajende darlık hissi oluşur, yanma ve tahriş görülebilir.
Bu dönemde baş gösteren ağrılı cinsel ilişki nasıl tedavi edilir?
Bu durumun tedavisi mümkün ve kolaydır. Vajinal yolla kullanılacak ilaçlar sayesinde kadınlar yeniden sağlıklı bir vajene kavuşabilir ve cinsel olarak aktif kalmaları sağlanabilir. Bu amaçla kullanılabilecek ilaçların aynı zamanda idrar yolları enfeksiyonlarını önlediği ve bu yaş gurubunda sıklıkla gözlenen idrar kaçırma şikayetlerini de azalttığı gösterilmiştir.
Menopoz döneminde kadınlara cinsel ilişki sırasında güçlük çıkarabilecek diğer sorunlar nelerdir?
Bu dönemde rahatsızlık yaratacak bir başka durum da, vajen bölgesinde görülebilecek esneme ve doku sarkmalarıdır. Vajenden aşağı doğru sarkan bu dokular cinsel birleşmeyi zorlaştırabileceği gibi, kadınlarda karın alt bölgesinde ve kasıklarda bir ağırlık, basınca yol açabilirler. Bu durumlarda idrar kaçırma veya kabızlık gibi problemlere de rastlanabilir. Çoğunlukla bu gibi yakınmalar uzun süre ayakta kalmaktan sonra veya günün sonunda akşam saatlerinde daha şiddetli biçimde kendilerini hissettirirler. Öksürme, ağır eşya taşıma veya ıkınma gibi durumlar da bu yakınmaların artmasına neden olabilir.
Esneme ve doku sarkmaları nasıl tedavi edilir?
Sorunu karından kesiyle değil, vajenden yapılacak cerrahi müdahale ile halletmek mümkün. Bu da onların daha çabuk ayağa kalkmalarını sağlar. Sonuç olarak kadınlar bu sorunları gözünde büyütmemeli. Hastalara hem rahatsızlık veren hem de estetik olarak problem yaratan bu gibi durumlar kadınların yaşamları boyu katlanmak zorunda oldukları bir kader değildir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...