Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Aşırı Korunan Çocuk Özgüvensiz / Psikolojik Sorunlar

Aşırı Korunan Çocuk Özgüvensiz

Nevşehir Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Yusuf Çağlayan, aşırı koruyucu ve kollayıcı tavır sergileyen ailelerin çocuklarının, ileriki dönemlerde ürkek ve özgüvensiz olduklarını belirtti.

Çağlayan, yaptığı açıklamada, yetişme dönemindeki çocuğun korkak, ürkek, çekingen, kolayca arkadaş edinememesinin, büyüme ve kişilik gelişmesinde önemli etkisi olan anne-babalardan kaynaklandığını kaydetti.

"Sorumluluk verin"
Çağlayan, anne-babanın, çocuğun kişiliğinin oluşumunda ve toplumdaki rolünün belirlenmesinde önemli rol oynadığını ifade ederek, şöyle devam etti: <
"-Aile ortamında, yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri çözme konusunda kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek, her anne-babanın isteğidir. Ancak bazı anne-babalar, çocuklarına karşı aşırı kollayıcı ve koruyucu tavırlar sergilerler. Genelde aşırı koruyucu ve kollayıcı ailelerin çocukları, korkak, ürkek ve özgüvensiz oluyorlar, toplumda kendilerini ifade etmekte zorlanıyorlar. Tüm bu olumsuz davranışların altında yatan çocuktaki güven eksikliğidir. Bu tür davranışlardan kaçınılmalı ve mümkün olduğu kadar çocuklara küçük yaşlardan itibaren sorumluluk verilerek, güven duygusu geliştirilmeli."

Kendine güven duygusu bulunan çocukların, kendi akran çevresi ve ileri yaşlardaki insanlarla bile istenilen niteliklerde iletişim kurmada zorlanmayacaklarını belirten Çağlayan,
"-Yeter ki anne ve baba, bu alanda çocuklarına (Hiç endişelenme, sen bunu başarabilecek ve her şeyin üstesinden gelebilecek kapasitedesin. Sana tam olarak güveniyorum) sözü ile moral ve güç aşılasın. Böylelikle çocuk, kendine ve çevresine yönelik yapıcı duygu ve düşüncelerini geliştirir" dedi.

Çağlayan, ailedeki ilgi, sevgi ve şefkat eksikliğinin, anneden uzun süre ayrı kalma, anne ve babanın baskıcı anlayışı yaşama geçirmesi, katı ve hoşgörüsüz olma gibi niteliklerin de çocukta güvensizlik duygusunu geliştireceğini vurguladı.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

alevyay 10.01.2008 02:37:55 Tarihinde yorumlamış

cocuk yetiştirmek bir sanat.anne ve babalar çocuklar hakkına yani çocuk eğitimi ve gelişimi hakkında bilgi edinip okurlarsa bilgi sahibi olup bu bilgileri uygularlarsa sağlıklı bireyler oluşacak ve sağlıklı bir toplum.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...