Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

İşe Yeni Başlayanları Bekleyen Tehlike! / Psikolojik Sorunlar

İşe Yeni Başlayanları Bekleyen Tehlike!

İşe Yeni Başlayanları Bekleyen Tehlike; Gerçek Şoku!

İşe yeni başlayanları “gerçek şoku” tehdit ediyor. Bu durum, yeni mezunların iş hayatına dair beklentileri ile çalışma hayatının gerçeklerinin uyumsuzluk süreci. Gerçek şoku ilk işin hızla değiştirilmesine sebep olabiliyor. Hayal kırıklığı ile başlayan bir başlangıç, kişinin sonraki iş yaşantısını da etkileyebilecek olumsuz düşünce ve yanlış kararları bereberinde getirebiliyor.

Peki iş hayatına sağlıklı bir başlangıç yapmak için neler yapılmalı? İşte Deneyimsel Tasarım Öğretisinin önerileri:

Gözlem/ Deneyim Fırsatlarını Değerlendirin: İş yaşamına girmeden ne kadar önce çalışma hayatını deneyimlerseniz o kadar iyi. Deneyimsel öğreti der ki; asıl eyleminden önce hayata zarf at. Bu seni sonradan karşılacaklarına hazırlıklı hale getirir. Doğru kararlar almana yardımcı olur. Bunun için, okul harici zamanlarda çalışabileceğiniz ortamlar, yaz dönemi stajları, tanıdıklarınızın iş yerlerini ziyaretler çalışma hayatını kısmen de olsa tanımak için fırsatlar.

Başkalarının Tecrübelerinden Faydalanın: Sizden önce çalışma yaşamına girmiş kişilerle sohbet edin. İşe başladıkları ilk zamanlarda neler yaşadılar? İşe yeni başlamış kişlier, uzun zamandır çalışanlar gibi farkı sürelerdir iş hayatında olanları seçin. Size ne tavsiye ederler, dinleyin.

Objektif Veriye Odaklanın: Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Olaylar objektiftir, yorumu subjektiftir.” Başkalarından dinlediklerinizi değerlendirirken yorumları değil verileri dikkate alın. Yani birilerinin “çok zor iş” olarak tanımladığı bir durum sizini için kolay olabilir. Bilgiyi alırken o iş için neler yapılıyor bunu anlamaya çalışın.

İş Yaşamından Beklentinizi Düşürün: Unvan, kazanç, prestij, kusursuz ortamlar, hatasız insan ilişkileri, özgürlüğe adım zannı gibi çoğaltabileceğimiz beklentiler hayal kırıklığı yaratıyor. Deneyimsel Öğreti der ki; dış dünyadan beklentini ne kadar yükseltirsen o kadar mutsuz olursun. Kontrol edemeyeceğiniz ortam ve durumlarla ilgili kötü senaryolar da olabileceğini düşünün.

Zahmetinden Keyif Alabileceğiniz İşi Seçin: İnsanın en sevdiği işin bile sevmediği yönleri vardır der Deneyimsel Öğreti. Önemli olan alternatifler içinden zahmetinden en çok keyif alabileceğimizi seçmek.

Gerçek şokunun etkisini en aza indirmek doğru beklentiler oluşturabilmemizle mümkün. Bunun için çalışma yaşamına girmeden mümkün olduğu kadar çok bilgi toplamak, tecrübe etmek ve ona göre adım atmak gerekiyor.

Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...