Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Stresten Arınmak İçin Okuyun!!! / Psikolojik Sorunlar

Stresten Arınmak İçin Okuyun!!!

Stres, sağlığı olumsuz yönde etkilemeye başladığı anda tehlike çanları çalıyor demektir. Araştırmalar sayesinde biliyoruz ki stres; bir çok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Uzmanlar; iyi stres olarak adlandırdıkları, bireyi mücadeleye teşvik eden stres tipiyle, yaşantıda oluşan ani değişiklik, bir yakının ölümü gibi, benliği ve gündelik rutini olumsuz etkileyen stres arasındaki ayrımı netleştirmek için araştırmalar yapıyorlar. İyi stresin ne olduğunu kavrayabilmemiz için şöyle bir örnek veriyorlar: teslim tarihi yaklaşan bir işle zamana karşı yarıştığınızı düşünün. Zamanın geçmesine paralel olarak sıkıntı ve endişe artar. Bu semptomlar bir araya gelince bizi harekete geçiren, aktif olmamızı sağlayan ve içimizdeki mücadeleci ruhu canlandıran iyi stresi oluştururlar. Stressiz hayatın sıkıcı olacağını düşünen Profesör Bruce McEwen; ?Şe End Of Stres As We Know It- Bildiğimiz Kadarıyla Stresin Sonu? isimli kitabını bu düşünce etrafında şekillendirmiş. McEwen, bedenin stres yaratan durumlarla mücadele etmek üzere tasarlandığını öne sürüyor. ?Stresi hayatımızdan çıkarmak söz konusu olmadığından onunla mücadele teknikleri geliştirmeli, bu sayede anksiyeteyi en aza indirgeyerek bedensel ve zihinsel sağlığımızı dengede tutmalıyız?.

Duyarlı Olmanın Gerekliliği
İnsanlar negatif stres altındayken tüm algılarını kapatıp içlerine dönerler. Bu sırada dünya görünmezleşir ve her şey anlamını kaybeder. Birey sadece kendi sorunlarını düşünür durur. Gün geçtikçe kendini daha çaresiz hisseder. Sağlıklı düşünme mekanizması zarar gören birey, içinde bulunduğu durumu gözünde o kadar büyütür ki çözüm üretme mekanizması da zarar görür ve bu depresyon dönemi hayatını olumsuz etkileyerek içinden çıkılması imkansız görünen bir yanılsama yaratır. Uzmanlar; etraflarında olup bitenler konusunda bireyleri daha dikkatli olmaya çağırıyor. Bu doğrultuda dünyada olup bitenleri kavramaya çalışmak, çevremizdeki insanlara ve hayatlara bakarak herkesin çeşitli sorunlarla boğuştuğunu gözlemlemek, hayatı yaşanacak doğal bir süreç olarak görmek en başta yapılacaklar arasında.

Stresle Savaşın
Uzmanlar stresin en zarar verici özelliğinin, bireyin tünelin ucundaki ışığı göremeyecek kadar körleşmesi olduğunu söylüyor. Sorunlu dönemin er ya da geç atlatılacağını tamamen aklından çıkaran kişi umutsuzluktan nasıl kurtulacak? Uzmanlar stres faktörüne yoğunlaştığımız takdirde sorunu daha çabuk çözebileceğimizi düşünüyor. Düşüncelerinizi gözden geçirin ve sorunun çıkış noktasını bulmaya çalışın. Yanınızda taşıdığınız not defterine tüm sıkıntılarınızı yazarsanız gerçek sorunla yüzleşmeniz kolaylaşacak. Stres faktörünü minimuma indirgemek hiç de zor değil. Pozitif düşünmekten vazgeçmeyin, sorun ne olursa olsun çözüm üretmeye çalışın ve nefes aldığınız her dakika, hayatın ne kadar güzel olduğunu aklınıza getirerek geleceğinize umutla bakmayı öğrenin.

cosmopolitan

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...