Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Kalabalıktan Korkar Olduk / Psikolojik Sorunlar

Kalabalıktan Korkar Olduk

Türkiye'de son zamanlarda, utangaçlık, toplum içine girememe, konuşurken yüz kızarması gibi belirtilerle, yaşam kalitesini düşüren 'sosyal fobi' rahatsızlığında artış görüldüğü ifade edildi
Utangaçlık, çekingenlik, kalabalığa girememe, yüz kızarması, toplum içinde konuşamama gibi belirtilerle ortaya çıkan 'sosyal fobi', kişilerin yaşam kalitesini tehdit ediyor. Uzmanlar, çağın hastalığı olarak yorumlanan 'sosyal fobi'nin Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu belirtti. Değişen dünya düzeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın, sosyal ve özel yaşamı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Doksat, eski gelenek ve değer yargılarının da bu rahatsızlığa yol açtığını anlattı.
Türk toplumunda eskiden utangaç, mahcup insanların sevildiğini anımsatan Doksat, "Eski erdemler şimdi bozukluk anlamına geldi ve kişilerde rahatsızlık yaratmaya başladı. Bu durumdaki insanlar iş istemeye, konuşmaya çekiniyor. Toplumumuzda yaşayan insanların büyük bir bölümünde utangaçlık ve çekingenlik bulunuyor" dedi.
Sosyal fobinin farklı davranış şekilleri ortaya çıkardığını dile getiren Doksat, "Sosyal fobik insanlar genellikle utangaç, çekingen, kalabalık bir yere giremeyen kişiler oluyor. Eğer böyle bir ortama girmişlerse, yüz kızarması, kekeleme, el ve bacak titremesi, iç organ fonksiyonlarının bozulması, konuşmadan çekinme ve hatta altına kaçırma gibi durumlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Doksat, ülkedeki eğitim düzeninin girişken olmayan kişiler yetiştirdiğini kaydederek, "Anne ve babalar hakkını aramasını bilen girişimci çocuk yetiştirmeli. Sosyal fobi kişinin özel yaşantısını da etkiliyor. İnsanlar evlenemiyor veya birisine ondan hoşlandığını söyleyemiyor. Sosyal fobi utangaçlıkla paralel gidiyor" dedi.
Sosyal fobinin tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu belirten Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden Doç. Dr. Hüsnü Erkmen ise bu hastalık nedeniyle başvuranların sayısında artış olduğunu söyledi. Erkmen, şöyle konuştu:
"Sosyal fobi yüzünden insanların büyük bir bölümü okulunu, işini bırakıyor. Bu durum da yaşam kalitesini düşürüyor, sosyal sorunlar ortaya çıkarıyor. Sosyal fobik kişilerin mutlaka bir doktora gitmesinde fayda var. Tedavi edilmeyen sosyal fobi alkol kullanma alışkanlığını geliştiriyor."

Radikal

Okunma Sayısı: 6419  / Yorum Sayısı: 1
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...