Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Depresyonda mısınız , Yakalanma Riskiniz Nedir? / Psikolojik Sorunlar

Depresyonda mısınız , Yakalanma Riskiniz Nedir?

İnsanlar zaman zaman kendilerini üzüntülü ve mutsuz hissederler. İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan yaşam olaylarındandır. Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. . Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.

Depresyon değişik şekillerde ortaya çıkabilir:
Bazısında neden olmaksızın aniden ortaya çıkar
Bazısında stresli bir yaşam olayından sonra başlar
Bazen tek atak olarak yaşam boyu sürebilir
Bazen tekrarlayan ataklar halindedir
Bazen semptomların şiddetli olması ile hastalar iş yapamaz hale gelebilir
Bazıları ise iş yapabilir ama sürekli mutsuzluk hissederler

Aşağıdaki belirtilerden bazıları aynı anda sizde bulunuyorsa depresyon geçiriyor olabilirsiniz:
Kendini üzüntülü, değersiz, umutsuz, çaresiz, hissetme, içinde boşluk duygusu olması
Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, bellek bozukluğu
Daha önce zevk alınan iş ve aktiviteleden zevk alamama (cinsel isteksizlik dahil)
İşte, okulda, aile ve arkadaş arasında sorunların ortaya çıkması
Diğer insanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği
Enerji azlığı, yorgunluk hissi ve çabuk sinirlenme
Uyku bozukluğu (uykuya dalamama,uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken uyanma veya fazla uyuma şeklinde olabilir)
Yeme bozukluğu (iştahta azalma veya artma),
Nedeni belli olmayan baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme
Son zamanlarda fazla alkol almaya başlama veya yatıştırıcı ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme
Kendine zarar verme, intihar planları yapma, intihar girişiminde bulunma veya kendi cenaze merasimini düşünme...

Depresyon tanısı almak için bu belirtilerin hepsinin birden sizde olması gerekmez. Bu şikayetlerin birkaçı aynı anda sizde bulunuyorsa doktora başvurmanız gerekir. En sık görülen belirtilerden biri uyku ve iştah bozukluğudur. Bu belirtilerin çoğu aynı anda bulunuyorsa ağır depresyondan söz edilir. Depresyon ciddi bir hastalıktır. Kendi haline bırakıldığında zaman içinde düzelebileceği gibi genelde uzun süre devam eder veya ağırlaşır. Ağır depresyonda kişi iş güç yapamaz hale gelebilir ve bu durumda intihar riski yüksektir.
Uyku bozukluğu bir hastalık değildir başka hastalıklarda görülebilen bir belirtidir. Nedeninin araştırılması gerekir. Bedensel hastalıklar (astım, kalp hastalığı v.b.) nedeniyle olabileceği gibi psikiyatrik hastalıkların (depresyon, mani v.b.) çoğunda görülebilir. Depresyon hastaları sıklıkla uyku bozukluğundan yakınırlar. Bu nedenle uykusuzluk şikayetiniz varsa ve bir süredir devam ediyorsa çevrenizdeki insanların önerdiği ilaçları veya kendi başına eczaneden alınan uyku ilacını kullanmak yerine bir uzmana başvurarak altta yatan nedeni araştırmanızda fayda vardır.

ABD'de depresyon hastalarının 2/3'ü çeşitli nedenlerle tedavi görememektedir.Türkiyede bu konuda yapılmış araştırma yoktur ancak benim kanıma göre bu oran yurdumuzda çok daha yüksektir. Psikiyatriste başvurmama nedenlerinden bazıları şunlardır: hastalık bilinememekte, hastalar çevresi tarafından zayıf oldukları gerekçesi ile suçlanmakta, hastalık dolayısı ile iş güç yapamaz durumda olan hastalar yardım isteyecek enerjiyi kendilerinde bulamamakta bazende yanlış tanı konup tedavi yanlış uygulanmaktadır.

Depresyon hastalarının yardım istemek için genelde yardıma ihtiyacı vardır. Depresyonun doğası gereği hastalar genelde kendiliğinden yardım istemezler. Hastalar sıklıkla enerji, ilgi ve istek azlığından yakınırlar. Bu nedenle depresyonu olan hastaların aileleri, arkadaşları veya diğer hekimleri tarafından psikiyatriste yönlendirilmeleri gerekir. İntihar düşüncesi varsa acilen psikiyatriste başvurmak gerekir. Halk arasında yaygın olan inanışa göre intihar düşüncesini ifade eden kişiler pek intihar etmezler. Ancak yapılan araştırmalar bu inanışın doğru olmadığını göstermiştir. Bu nedenle bir yakınınız intihar düşüncelerini sık ifade ediyorsa bunu önemseyin ve en yakın zamanda bir uzmana başvurmasına yadımcı olun. Depresyona yakalanmak sizin tercihiniz değildir ancak tedavi olup olmamak sizin elinizdedir.

DEPRESYONA YAKALANMA RİSKİNİZ NEDİR?
Yaşam boyu depresyon geçirme riski %15 dolayındadır. Kadınlarda bu oran %25'e kadar çıkmaktadır. Hemen hemen tüm toplumlarda depresyon kadınlarda iki kat daha fazladır.Gebelikte, doğum sonrası dönemde ve menopozda depresyon geçirme riski artar. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak kadınların hormonları bundan sorumlu olabilir. . Sürekli bedensel hastalığı olanlarda daha fazla görülür. Örneğin infertilite(kısırlık) tedavisi gören kadınlarda normal kadınlara göre iki üç kat fazla depresyon görülmektedir.

Hastaların %50'si 20-50 yaş arasındadır. Bununla birlikte çocuklarda ve yaşlılarda da depresyon görülür. Boşanmış, ayrı yaşayan veya yalnız yaşayanlarda evlilere göre daha sıktır Sosyal çevre veya ekonomik seviye ile depresyon geçirme oranı arasında ilişki yoktur.Kütürel etkenlerle depresyon arasında ilişki yoktur.Yakın akrabalarda depresyon geçiren birilerinin olması depresyon geçirme riskini artırır.

populermedikal.com

Okunma Sayısı: 12450  / Yorum Sayısı: 7
 

ilkin 19.01.2011 06:24:41 Tarihinde yorumlamış

depresyondan çıkabilmek kişinin elindeyukarıdaki belirtilerin hepsini çok şiddetli bi şekilde bende yaşadımbiraz alkolun yardımı oldu tabi ama ilaçtan hep kaçtımalkolu sadece uyuyabilmek için kullandımen önemlisi kendime bunların hepsi geçecek ve benim zamana ihtiyacım vardedimbu zamanı kısaltmak için kendime başka uğraşlar bulmaya çalıştı bazen olmadı çok dualar ettim şimdi çok şükür hafif hasarla hayatıma devam ediyorum :)
Yöneticiye Bildir

mrs.cakir 31.08.2009 03:36:49 Tarihinde yorumlamış

Okuduklarıma göre sanırım depresyondayım:( tüm belirtiler var fakat ısrarla destek almıyorum İnsan bazı durumlarda kendi kendine yeter mi? Saygılar
Yöneticiye Bildir

pperi 01.05.2009 04:04:31 Tarihinde yorumlamış

sorunlarımı kendim çözerim dedimşimdiye kadar üstesinden geldimbu belirtilerin çoğu mevcutmutsuzumaslında çok güleryüzlü biriyimherşeyi içimde yaşarımben depresyona girdim galiba
Yöneticiye Bildir

colcicum06 20.04.2009 03:53:04 Tarihinde yorumlamış

doktora gitmenin yanlış bi tarafı yok aynen katılıyorum ama ülkemizde sistem öyle ki devlet hastanelerinde anlamadan ilaç yazıp gönderiyorlar psikolga ya da psikiyatriste gitmek ise çok külfetli nasıl altından kalkılcak evet izmitli demiş ya varsa burda filan bi çaresi ben de bütün belirtiler var aynen ağır depresyon sadece henüz intihar düşüncesi yok o da yakında olur sanırım
Yöneticiye Bildir

yarenim35 10.06.2008 01:31:42 Tarihinde yorumlamış

burada yazılan belirtilerin çoğu bende var.çoğu zaman kendimi anormal hissediyorum ve galiba depresyondayım dediğimde pek ciddiye alınmadığım gibi sanıyorum huysuz olarak görülüyorum.çok mutsuzum hiçbirşeyden zevk alamıyorum.hiçbirşeyde yapmak istemiyorum içimden gelmiyo.ama mecburiyetten günlük işleri yapmak durumunda kalıyorum zorlada olsa.herşeye sinirleniyorum.beynimin içinde ateş yanıyor bişiler kaynıyor sanıyorum. napcam ben .huzur istiyorum sadece.
Yöneticiye Bildir

izmitli_41 05.12.2007 08:36:29 Tarihinde yorumlamış

harbiden bn depresyondamışım ama param yok doktora verecek kadar yani pisikiyatr varsa hayrına bı msnıme gelsınde bu ısı cozelım yaniş help_me
Yöneticiye Bildir

elveda0650 04.11.2007 08:17:06 Tarihinde yorumlamış

kişisel kanımca depresyon bir vürüstür.cok rahatlıkl herzaman bulaşabilir.İnsanlar yaşadıklarını uzmanlarına danışmayıp birbirlerinden tavsiye almaları o kişide olmayan bir problem bir süre sonra diger kişide yaşanıyordur.uzmanına danışmadan ben şu ilacı kulanıyorum sende al fikriyle yolla cıkılıyor derim,çünkü psikolojik yardım almak toplumca yanlış degerlendirilme korkusuyla yanlış yollar kişileri yöneltmiştir.Ancak son zamanlarda toplum uzmana gitmenin vede diş arısı gibi ruhunda agrısı olabilecegi fikri yeni yeni gelişmektedir.saygılarımla
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...