Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Hastalarda Ruhsal Sorunlar Artıyor / Psikolojik Sorunlar

Hastalarda Ruhsal Sorunlar Artıyor

Hastalıklara bağlı ruhsal sorunlar hastalığın kendisi kadar önemli. Bu yüzden liyezon psikiyatri uzmanları kalp, kanser ve diyabet hastalıklarına bağlı ruhsal sorunlara dikkat çekiyor.
Kalp krizi, kanser ve diyabet... Türkiye'de milyonlarca insanı etkileyen bu hastalıklar depresyon, kaygı bozukluğu ve panik atak gibi ruhsal hastalıkları tetikliyor. Kalp krizi geçirenlerin yüzde 75'inde, kanser tedavi görenlerin yüzde 50'sinde ruhsal hastalıklar görülüyor. Ancak, Türkiye'de hastalıklara bağlı ruhsal sorunların tedavisiyle ilgilenen ?liyezon psikiyatri? birimlerinin sayısı ise 10'u geçmiyor.

Türkiye'deki bin psikiyatristin sadece 60'ının liyezon psikiyatri ile görev yaptığını dile getiren İ.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan, ?Türkiye'de de bu konu artık bir üst uzmanlık dalı haline gelmeli? dedi.

TEDAVİ MALİYETİ ARTIYOR
Araştırmalara göre kalp, kanser ve diyabet gibi hastalıklara bağlı ruhsal sorunlar dikkate alınmadığı için tedavi maliyetleri yüzde 25 oranında artıyor. Prof. Dr. Sedat Özkan, ?psikolojik destek verilmezse hem tedavi süreci uzuyor, hem hastanın tedaviye yanıtı gecikiyor, hem de yaşam kalitesi azalıyor? dedi.

Uzmanlar kronik sağlık sorunu olan kişilere psikolojik destek verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çekiyor.

Okunma Sayısı: 7878  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...