Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Depresyon Gerçekleri / Psikolojik Sorunlar

Depresyon Gerçekleri

Beyin ön bölgesi, diğer beyin bölgeleriyle sürekli iletişim halinde bulunur. Duygu, düşünce ve davranışlarımıza bu sayede yön verir. Eğer çalışmasıyla ilgili bir sorun varsa depresyon gelişebilir. Üzüntü, sıkıntı, stres gibi nedenler depresyonu başlatabilir ya da her hangi bir nedene bağlı olmadan da depresyon gelişebilir. Depresyonun süresi ve şiddeti beyin ön bölge duyarlılığına bağlıdır.

Depresyon durumunda beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan bölgede kimi maddelerin azaldığı öngörülür. Bu maddelerin en önemlisi seratonin'dir.

Normal beyin çalışması şu biçimde gelişir; Beyin hücreleri kendi içinde iletimi, düşük elektrik akımıyla sağlar. Hücreler arası iletim şekilde görüldüğü gibi, iki hücrenin uç noktalarının temas ettiği bölümlerde sağlanır. İletiyi diğer hücreye verecek olan hücrenin ucundan seratonin salgılanır (1). Seratonin karşı hücrenin alıcılarına gider (2) ve orada elektrik akımını başlatarak iletimin devamlılığını sağlar (4). İşi biten seratonin geldiği hücre ucuna geri döner (3).
Depresyon teorisinde öngörüldüğü üzere seratonin miktarının azalması ile hücreler arası iletim gücü azalır.
Seratonin beyin hücrelerinde ve yardımcı beyin hücrelerinde yapılır. Besinlerde seratonin bulunmaz. Proteinli yiyecekler beyinde seratonine dönüştürülür.

Olayın nasıl geliştiğini bilmek, tedavisinde de bize yol gösterecektir. Açıklamalarda anlaşılacağı gibi depresyon tedavisinde bol proteinli gıdaların ve proteini seratonine dönüştürecek yardımcı maddelerin gıdalarla alınması gerekir. Ayrıca bu işlemi gerçekleştirecek beyin hücrelerinin iyi çalışması gerekir. Doğal ve normal olan budur.

Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, şekildeki 3. olayı yani seratoninin geri dönmesini önleyerek bu bölgede daha fazla kalmasını ve dolayısıyla etkinliğini artırmayı amaçlarlar.

Depresyon çoğunlukla 6 ay içinde tedavisiz, kendi kendine düzelebilen bir süreçtir. Bu süre içinde beyin, gıdalardaki proteinleri kullanarak doğal yönden beynin daha iyi çalışması için seratonin yapımını arttırır.

Depresyon ilaçları, seratonin miktarını değil, az olan seratoninin daha etkili olmasını amaçlar. Bu durumda beyin normal ve doğal tedavi sürecini durdurur. Çünkü az miktarda olan seratonin ile işlerin yürüdüğünü fark eder ve seratonin yapımını arttırmaz. Depresyon ilaçları beyni kandırır. Var olan sorunu maskeler.

Beyin ön bölge duyarlılığı depresyon gibi pek çok hastalıkların ana kaynağıdır. Aklımızın ve vücudumuzun yönetim merkezidir.

Dr Güçlü Ildız
Nöroloji Uzmanı

Okunma Sayısı: 4577  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...