Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkabilme / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkabilme

Sınav kaygısı üzüntü, korku veya endişe sonucunda sınav sırasında ya da sonrasında yaşanan rahatsızlık durumudur. Hemen herkes belli ölçüde kaygı yaşar. Fakat kaygı bazı öğrencilerin öğrenme sürecini ve sınav olma durumuna o kadar çok müdahale ediyor ki notları ciddi şekilde kötü etkileniyor.

Buna karşı ne yapılabilir?
Şanslıyız ki kaygının performansımızı etkilemesinden kaçınabiliriz. Önemli olan onu hayatınızdan tamamen elemeyeceğinizin farkında olmanızdır. Kaygıyı yalnızca başedilebilir bir ölçüye indirebilirsiniz.

Sınava hazırlanmak savaşın yarısını kazanmaktan fazlasıdır. Bütün derslerinize katılın ve ne bilmeniz gerektiğini ayrıca sınavın ne zaman yapılacağını tam olarak öğrenin. Çalışmaya devam edin böylece sınavlar için ?sürünmekten? kurtulabilirsiniz. Çalışma alışkanlıklarınızda daha etkili olun. Öyle bir program yapın ki boşa harcadığınız zamanlarınız çalışma programınıza dâhil edilebilsin. Konsantrasyonu sağlayabileceğiniz yerde çalışın ve bütün dikkatinizi çalışmaya verin. Okuma şeklinde çalışırken şu metodu kullanın: (araştır, sorgula, oku, alıntılar yap, notlar al, gözden geçir). Nasıl iyi not alınabileceğini öğrenin. Dersten hemen sonra notları gözden geçirin ve düzenli olarak tekrar edin. Bazı özet kâğıtları ve çizelegeler yapın. Kendi kendinize sorun: Önemli bilgi ne demek? Motive olmuş, çalışmaya istekli sınıf arkadaşlarıyla çalışmak genelde faydalıdır ve size yardımcı olabilir. Bir çok kuruluşun okuma ve yazma merkezleri ya da test tekniklerini öğreten yerleri vardır test çözme becerilerini edinmek için bir süre onlardan da yardım alabilirsiniz. Genel anlamda, etkili çalışma alışkanlıkları olan planlı ve özgüvene sahip öğrenciler kendilerinden daha düşük alan öğrencilere göre çalışmaya daha az zaman harcamaktadırlar. Çünkü programlı ve verimli çalışmak daha etkilidir.

Özgüveni Nasıl Sağlayacaksınız?
Kendi kendine konuşma: Araştırmalar sınav kaygısı taşıyan öğrencilerin iç konuşmalarının genelde oldukça olumsuz ve bozguna uğratıcı olduğunu göstermektedir. ?Bu sınıftaki herkes benden daha zeki ve hızlı.? Sınavlarda her şey birbirine giriyor, karıştırıyorum.? ?eğer bu sınavdan iyi almazsam, bu dersten çakacağım.? ?Bu sorular hileli sorular.?

Kendinize neler söylediğinizin farkında olun. Negatif düşüncelerinizi sıklıkla yazmaya ve daha sonra kendi içinizde onları tartışarak çürütmeye çalışın ve tabii ki bunu pozitif bir ifadeyle yer değiştirin. Kendi olumlu ifadelerinizi tekrar etmek aklınızı başarısızlık yerine başarıya programlamanıza yardım edecektir. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar:Dr. Barbara Probert
Dr. Jaquelyn Liss Resnick
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2689  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...