Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Sınav-Kaygısı: Ejderha Katletme Yaklaşımı / Psikolojik Sorunlar

Sınav-Kaygısı: Ejderha Katletme Yaklaşımı

Bizim sınav-delisi toplumumuzda belirli ve düzenli aralıklarla sınavlara girmekten hiçbir şekilde kaçışımız yok. Her bir bölüm için: Bir işte önemli bir sertifika almak ya da polis, itfaiye, biligisayar programcısı olmak ve bunun gibi birçok alanda sınavla karşı karşıya kalıyoruz.
Hiç şüphesiz çocuklarımıza okul hayatları boyunca sınavlarla uğraşmaları için yardımcı olmalıyız.
Bu durumlarda koçluğunu yaptığım kişilerle olan tecrübelerimde, çok az insanındüşündüğü güçlü bir adım söz konusudur. Bu strateji muhtemelen sıklıkla yaşadığınız panik, kaygı ve stresinizi hafifletmede faydalı olacaktır. Hatta daha iyisi: negatif düşünceler yerini size daha çok dayanıklılık, direnç ve enerji verecek pozitif düşünceler vakfedecektir.

Temel olarak; kitabı ders çalışmak için açmadan önce sizden motivasyonunuz üzerine çalışmanızı istiyorum. Biliyorum, gelecek olan sınavı geçmek için yeterince hatta fazlasıyla motivasyonunuz olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak biz genellikle psikologların dışsal motivasyon dedikleri negatif ağırlıklı birmotivasyonla kendimizi sınırlandırıyoruz. Fakat bundan daha iyisini yapabilirsiniz. Çok güçlü pozitif motivasyona ulaşabilirsiniz. Bu hisler bizim beynimizi aktif hale getirir ve en derin duygularınızı etkili hale getirir ve pozitif bir ton yaratır. Dolayısıyla sınav için neleri bilmeniz gerektiğini ve neden öğrenmek istediğinizi tespitle başlayabilirsiniz.

Herşeyin başında şunu düşünün: sınavı geçme arzunuz o alana girmek ve okul ya da iş kariyerinizde önemli adımlar atmak içindir. Sevdiğiniz bir alanda ilerlemek ve tatmininiz vealanınızda dah iyi performans göstermek için bu sınavları geçmelisiniz. En iyi öğretmen, polis, hemşire ya da bilgisayar uzmanı olmak istiyorsunuz. Bu nedenle çalışmalarınızın hakkını almak için içsel motivasyonu kullanın.

Kendinize Ulaşın!
Kendinize ulaşmayı denemekle başlayın. Biliginizle neler yapabileceğinizi bir kâğıda yazın. Bir beyin fırtınası yaratın: yeni alanınızda size açılmasını istediğiniz yeni yolda elde edeceğiniz avantajları, fırsatları, tanınma ve tatminkârlığınızı hesaplayın. Hemşirelik sınavına girecek olan biri bana panik içinde geldi ve aşağıdaki o sınavda başarılı olamk istemenin nedenlerini yazdı:
?Hastalarıma daha iyi bir bakıcı olacağım.
?Meslekyaşlarımdan daha üst ve akıllı olacağım.
?Sınavın içeriğindeki bazı konularla gerçekten ilgileniyorum.
?Eğitimdeki hemşirelerle bilgimi paylaşabiliyorum.
?Diğer bir iş başvurusunda daha kalifiye sayılacağım.

Kendi güveninizi güçlendirmek için daha önce bu testi almış yapmış kişilerle konuşun. O sınavı geçenlerin de sizden daha zeki ya da akıllı olmadıklarını göreceksiniz.

Bir Kahraman Olun!
Büyük mitoloji uzmanı, Joseph Campell, bize aslında hayatımız boyunca bir kahramanın yolculuğunda geçirdiği aşamaları geçirdiğimizi öğretmişti. Kendinizi hayatının ödülünü kazanmak için ejderhalardan birini katletmek durumunda olan bir kahraman ve sınavı da o ejderhalardan biri gibi düşünün. (Şu sınav adları ejderha adlarına benzemiyor mu? ÖSS, KPDS, KPSS, ÜDS, DGS...)

Bu ejderhalar korkutucu fakat onlar her zaman gerçekte olduklarından çok daha korkutucu görünürler. Ödülü almak için iyi hazırlanmalı, cesaretinizi toplamalı ve paniği yenmelisiniz.

Kahraman olun! Cesaretiniz ve hazırlığınızın karışımıyla ejderhanızı katledeceğinizi bilin! (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: Ronald Gross
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2619  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...