Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Sınav Kaygısı Hakkında Çocuklarınızla Konuşun! / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısı Hakkında Çocuklarınızla Konuşun!

Standart sınavlar almak en parlak çocukların kalplerinde bile korkuya neden olabilir. Stresin ılımlı oranda ve durumda olması normaldir ve bazen biraz stres çocuğun performansını arttırmaya yardım edebilir. Fakat çok fazla stres incitebilir. Yoğun bir rahatsızlığa neden olabilir ve çocuğunuzun sınavda iyi yapma şansını azaltabilir. Çocuklar bilnmeyenden korkarlar veya kabiliyetleriyle ilgili endişe duyarlar. Başarısızlıktan korkabilir ya da sınavdan iyi bir derece elde edemezlerse sizin onlara kızacağınızdan endişe duyabilirler.

Kötü haber şu: Sınav kaygısı ciddi sorunlara yol açabilir. Daha doğrusu çocuğunuzun hayatını zorlaştırabilir. İyi haberse şu: Çocuğunuza yardım etmek için yapabileceğiniz birşeyler var. İşte size bazı öneriler:
?Çocuğunuzun sınav nedeniyle sinirli olmasının normal olduğunu kabul edin. Bunu anlayışla karşılarsanız çocuğunuz bu durumun utanılacak ya da kaygının çok abartılması gereken bir şey olmadığını anlamasına yardım edecektir.
?Çocuğunuzla kaygıları ve ilgileri hakkında konuşun. Neden korktuğunu ve sorun ve onu dikkatlice dinleyin. Bu onunla gerçekten ilgilendiğinizi ve onun içini dökebileceği biri olduğunu hissettirecektir.
?Normal kaygı durumuyla daha ciddi ve şiddetli durumları ayırdedin. Eğer çocuğunuzun stresi uyuma bozuklukları, iştah kaybı, genelleşmiş okul problemleri ve ve ilişkilerde korku gibi değişikliklere neden oluyorsa daha ciddi zorluklar ve sorunların işareti olabilir. Eğer bu değişiklikleri fark etmiş ve kaygı duyuyorsanız aile doktorunuz veya okul rehber danışmanıyla konuşmanızda fayda var.
?Çocuğunuza bunun yalnızca bir sınav olduğunu hatırlatın. Sınav çok önemli bile olsa, çocuğunuza eğer yeterince çalışır ve okulda gereken çalışmaları yapmışsa iyi hazırlanmış demek olduğunu anlamış olduğundan emin olun. Sınavdan başarısız olsa da ikinci bir şansı tanınacağını ona garantileyin. Öğrendiklerini yansıtacağı farklı fırsatlar olduğunu da gösterin. Parlaması başarıya ulaşması için bu sınavın onun tek ve son şansı olmadığını vurgulayın.
?Çocuğunuza onun değerlendirilmesinin yapılacağı tek yerin sınavlar olmadığını söyleyin. Bu sınavlardaki başarı, ev ve okul çalışmalarındaki, sınıfta dersi anlamadaki öğrenme beklentilerini karşılamdaki kararlılığına bağlı olduğunu söyleyin.
?Çocukken ve hatta yetişkinliğinizde sınavlarda duyduğunuz kaygılarınızı çocuğunuzla paylaşın. Örneğin; iş görüşmesinden veya ehliyet sınavından önce nasıl hissettiğinizi anlatın. Kaygınızla başedebilmek için neler yaptığınızı anlatın. Bu onun kendini yalnız hissetmesini engelleyecek ve sizin onu anladığınızı, onun yapabileceği bir şeyler olduğunu hissettirecektir.
?Yeni sınavların artık sadece ?evet-hayır? sorularından oluşmadığını yorum gerektirdiğini açıklamalı yanıtlar everildiğini hatırlatın. Yalnızca ezber bilgi gerektirmesindense yeni değerlendirmelerin onun ?eleştirel düşünme? becerilerini gösterme şansı verir ve eğer doğru şekilde savunursa iyi yanıtlar için yüksek puanlar alabilir. Bu gerçekten onun bildiğine not verme açısından önemlidir.
?En önemlisi, siz onun elinden gelenin en iyisini yapmasını ve çok çalışmalarını beklerken aynı zamanda her ne olursa olsun sonuçta beklenen gerçekleşmese bile yine de onu SEVECEğİNİZİ bilmesine izin verin.
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)
Yazar: Dr. June Feder
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2527  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...