Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Düzenli Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır? / Psikolojik Sorunlar

Düzenli Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?


Çocuğun ödevlerini yapabileceği fiziki mekanı hazırlayın. Bu çocuğa ait bağımsız bir oda olduğu gibi, ders çalışma köşesi de olabilir.

Ev ödevi çin hergin düzenli ?'ödev saati'' oluşturmasını sağlayın.

Okuldan eve geldiğinde, bir saat kadar dinlenme ve kahvaltıya zaman ayırın. Bunun on dakkikasını, birlikte sohbet ederek geçirmeye çalışın.

Çocuğun düzenli ödev yapma alışkanlığını geliştirmesine yardımcı olun. Ödev saati sona ererken, çocuğun yapmış olduğu çalışmayı kontrol etmenizde yarar vardır.

Zamanında tamamlanan ödevin ardından, birlikte yapmaktan hoşlandığınız ortak bir faaliyeti gerçekleştirin. (satranç oynamak, film izlemek gibi)

Ödevle ilgili size yöneltilen soruları yanıtlayın ama çocuğunuzla birlikte masaya oturup ödevini baştan sona yapmayın. Birlikteliğiniz hem olumsuz bir alışkanlığın yerleşmesine hem de hoş olmayan gerimlerin oluşmasına neden olabilir.

Eğer çocuk ödevinin tümünü yapmakta zorlanıyorsa, o zaman ödevi küçük parçalara ayırın.
Örneğin, otuz problemi yapması yerine ?'beş problemi çöz, bana getir bana göster'' deyin ve mutfağa yada salona gidin. Çocuk beş problemi çözüp getirdiğinde, çabasından dolayı onu övün. ?şimdi beç tane daha yap, sonra bana göster deyin'.

Çocuğunuzun ev ödevini değerlendirmek sizin göreviniz değildir. Sadece bir hata gördüğünüzde uyarın. Fakat bu yüzden onunla mücadeleye girmeyin. Çocuğun okula düzeltilmemiş haliyle ödevi götürmesine izin verin. Öğretmen, çocuğun nerede sorun yaşadığını bilmek ister. Eğer siz çocuğu hep düzeltilmiş ödevle gönderirseniz, öğretmen çocuğu olduğundan daha farklı bir şekilde tanımış ve yanıltılmış olacaktır.

Belirli bir saate kadar ödevin bitirilmesi konusunda çocukla görüş biriliğine varın. İstisnalar dışında çocuğu, zaman sınırlamasına sadık kalması için uyarın. Gerektğinde çocuk, tamamlanmamış ödeviyle okula giderek hesabını kendi başına vermelidir.

Ders çalışması ve ödev yapması konusunda ona baskı yapmayın. Önemli olan çocuğun ders çalışırken keyif alabilmesi, desteğiniz ve teşvikinizle yapabileceğinin en iyisini ortaya koyabilmesidir. Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük yardım, okul faaliyetlerinde onu destekleyen ve ilgilenen bir veli olmanızdır.

Çocuğun sizden istediği, öğretmenlik değil, ev çinde ve dışında, karşılıklı keyif alabileceğiniz, ortak etkinliklerde buluşabilmektir(konser, resim galerisi gibi).

Evde öğretim faaliyetini üstlendiğiniz zaman, çocukla yaşanacak gerilim ortamı, ilişkilerinizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle gerek duyulduğunda, özel öğretmen desteği alınarak bu sorun çözülebilir.

Sonuç olarak, siz çocuğun okul yaşamına olumlu yönde katkı sağlayabilirsiniz. Gerçekçi beklentiler içinde olun. Çocuğun çabalarını destekleyin. Öğretmeniyle etkili bir iletişim kurun.

KAYNAK: Haluk Yavuzer Çocuğu TAnımak ve Anlamak

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 8
 

sidar 02.06.2008 08:09:59 Tarihinde yorumlamış

Yazınızı okudum.Seneye çok faydalı olacağına inanıyorum.Kızlarım ilköğretime başlıyor ve bu yazı bana ve kızlarıma faydalı olacaktır.şimdiden teşekkürler.:)
Yöneticiye Bildir

ismail14 30.05.2008 11:26:17 Tarihinde yorumlamış

Bu sitede her yazar diğerinden çok harika yazılar yazıyor . teşekkür ederim hepsine.
Yöneticiye Bildir

gulegulumse 03.05.2008 07:19:59 Tarihinde yorumlamış

hocamızın yazısı gercekten cok guzel pekı sunuda yapabılırmıyız cocuk ders calısırken aynı saatte bızde dıger odada kıtap okuyamazmıyız cocuk sonuc ıtıbarı ıle model alma yoluyla ogrenıyor
Yöneticiye Bildir

22.04.2008 09:22:25 Tarihinde yorumlamış

bir veli olarakçok yararlandım teşekkürler
Yöneticiye Bildir

17.04.2008 09:55:42 Tarihinde yorumlamış

BENCEDE İİ Bİ YAZI OLMUŞ KEŞKE HERKEZ BUNU OKUYUP DEĞERLENDRSE AMA OLE AİLELER VARKİ GÜVEN BİLE YOK BENMKİ GİBİ:(
Yöneticiye Bildir

17.04.2008 09:55:27 Tarihinde yorumlamış

BENCEDE İİ Bİ YAZI OLMUŞ KEŞKE HERKEZ BUNU OKUYUP DEĞERLENDRSE AMA OLE AİLELER VARKİ GÜVEN BİLE YOK BENMKİ GİBİ:(
Yöneticiye Bildir

antalya 04.02.2008 07:27:53 Tarihinde yorumlamış

İnanın yazdıklarınızın hepsini yapıyorum ama oğlum ödevden hoşlanmıyor ve en önemlisi okumak ve yazmakdan. Ona örnek olmak için ben okuyorum ne yaptıysam faydası olmadı. Psikoloğa götürdüm inatlaşmayın dedi . Ama başı boşda bırakamıyorumki. Güzel sölemiş ve yazmışsınızda .. Çocuklar isterseler yapıyorlar.
Yöneticiye Bildir

sudem 09.12.2007 03:26:05 Tarihinde yorumlamış

Yazınızı okudum ve çok beğendim.Anasınıfına giden bir kızım var ve ileride bu yazının bana çok faydalı olacağını düşünerek not aldım.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...