Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Kumar, Psikoloji ve Devlet Politikası (ABD, 2003) / Psikolojik Sorunlar

Kumar, Psikoloji ve Devlet Politikası (ABD, 2003)

Son yıllarda yasal kumar oldukça artmıştır. Ulusal Kumar Araştırma Komisyonu (NGISC) ?kumarın Amerika da sosyal, ekonomik etkileri üzerine bir araştırma? gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına göre piyangolar son 30 yılda Amerika da en yaygın kumar halini almıştır ve düşük ödeme payına sahiptir. NGSIC göre, piyangolar şu an 37 eyalette ve kasinolarda yasal durumda. Pek çok farklı biçimiyle Havai ve Utah haricinde bütün eyaletlerde de yasal durumda.

Kumar gittikçe somut olarak artmaktadır ve ilginç olan nokta devlet bütçesinin dengelenmesine yardım amacı güden slot makinelerine(otomatik kumar makineleri) olan tutku hala mevcut olan piyangolu devletler tarafından zıtlaşılmaktadır.

Slot makinelerine karşı çıkan Micheal Busch bu yıl bu konu üzerinde çalışmak istemiş. Onun çıkış noktasının nedeninin de babasının ?aileyi mahveden alkol ve kumar problemi? olduğu söyleniyor. Böylece bir bağımlının oğlu olan Busch, ailesindeki bu zorluklara neden olanlara Maryland'e bunu ödeteceğini söylüyor ve bir reforma önayak oluyor.

Maryland, bu nedenle, yasallaştırılmış slot makinelere karşı savaş veren ilginç bir örnektir. Devlet yıllardır piyangoları çalıştırmakta ve slot makinelerine karşı çıkan insanlar bu iki kumar türünü ayırt edereken varlıklarını hissettirip, düşünmelidirler. Zaman zaman piyangonun slot makinelerinden daha az zararlı olduğuna dair iddialar yapılmaktadır. Bu konuyu daha da yakıcı yapan nokta devlet ciddi eksikliklerle karşı karşıya ve yasayla dengeli bir bütçeye ulaşmaya çalışıyor. Maryland de slot makinelerini destekleyen insanların hüsranı yüzlerce milyon doları bulmaktadır.

Maryland eyaletinin başlıca gazetelerinden ?Şe Baltimore Sun? ?zorlayıcı kumar?(kişinin üzerinde kontrol sağlayamadığı kumar biçimi)terimini tam doğru anlamıyla bilmeden kullanarak, kumar bağımlılarıyla ilgili olarak artan para kaybını ve ilgiyi tartışmıştır. Bu terim oldukça gizemli hale gelmiştir: bu terimi kullanmaya alışmış pek çok kişi, bunu söylemenin ağır kumar alışkanlıklarıyla hayatlarını bertaraf eden bireylerin inkar edildiğine inanmaktadırlar. Muhakkak ki bireyin kendisinin sorumluluk taşıdığı, kumarın bir ?yetişkin kararı?(Bob Ehrlich-Maryland) olduğu gözardı edilemez.

Fakat asıl konu şudur: bilinçli ya da bilinçsiz şekilde bazı insanlar karşılayamayacakları kadar büyük paralar kaybetmekte ve hayatlarını mahvetmektedirler. Bu zorlayıcı kumar sanısı gizemini çözmek için davranış bilimciler tarafından anlaşılır hale getirilmelidir. Bunu ölçmek için çeşitli ölçütler vardır ve bazı kurumlarca (DIS, DSM-IV gibi.) yapılan araştırmalarda zorlayıcı kumarın varolduğu kanıtlanmıştır. Fakat insanların bilmediği nokta kumarla gelen bu büyük perişanlığı ölçenin aslında basit bir soru-cevap testi olduğudur... (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: Richard VATZ, Lee WEINBERG
Çeviri: Şule CAN

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...