Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Sosyal Psikoloji ve Siyaset / Psikolojik Sorunlar

Sosyal Psikoloji ve Siyaset

Sosyal psikologlar politik davranışı inceliyor:
Araştırmalar, insanların kendi politik eğilimlerini seçerken duyguların ve gizli farzların bu seçimlerini sıklıkla etkilemekte olduğunu ve bu yandaşların önceki inançlarına meydan okuyan her türlü bilgiyi inatla kırmaya çalıştıklarını iddia etmektedir.

Emery Üniversitesi psikoloğu Drew Westen kendini tanımlayabilen Demokrat ve Cumhuriyetçi taraftarları bir beyin taramasından geçirmiş ve çeşitli adaylarla ilgili olumsuz bilgileri değerlendirmelerini istemiştir. Her iki grupta karşı taraftaki adayları değerlendirirken tutarsızlık ve ikiyüzlülük göstermiştir.

Westen'a göre, yandaşlar kendilerinin hoşlandığı aday hakkındaki negatif bilgiyi sunarken o bilgiyi kırmak yani bozmak için birçok yol aramışlardır. Hoşlanılmayan bilgi reddedildiği zaman beyin taramaları gönüllülerin kendilerine ?iyi hisset? komutları verdiğini göstermekte ve beyindeki ?ödül merkezleri? harekete geçmektedir. Psikologlar, bu hoşgörülmeyen bilgiyle başetme yollarındaki ödüllendirme biçimini, madde bağımlılığında, bağımlılar yanlış yönlendirilmiş bir davranışta bulunduklarında kendilerini bir şekilde ödüllendirme yoluna gitmelerine benzetmişlerdir.

Bu hiç kimseyi şaşırtmamıştır aslında. Biz yeni bilgiyi önceden zaten anlamış olduğumuz bilginin üzerine inşa ederiz. Eğer öyle yapmasaydık ve yapmasak dünyaya nasıl dahil olabilir ve nasıl düşünebilirdik? Palm Springs'te, Kalifornya'da yapılan diğer bir araştırma, self raporlarla tespit edilmiş inançlar, oy örnekleri ve çeşitli gruplar hakkında saklı kalmış tutumları ölçen psikolojik testlerin sonuçlarıyla ırksal önyargılar ile politik eğilimler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışmıştır.

Araştırmalar, Başkan Bush ve muhafazakar parti yandaşlarının siyahlara ve liberallere çok daha güçlü örtük önyargıları olduğunu göstermiştir. Yine bu çalışmada Bush yandaşları çalışmaya itiraz etmişlerdir: Brian Jones, Cumhuriyetçi Ulusal Komite nin sözcüsü, ayrıntılı bir eleştiriyi sunmanın zor olduğunu ama araştırmanın sonuçlarının yanıldığını iddia ederek karşı çıkmıştır. Ayrıca yine aynı kişi Nosek ve Harvard psikoloğu Mahzarin Banaji'nin Demokratlara destek verdiğini belirterek aslında araştırmacıların Cumhuriyetçilere karşı gizli önyargılarıları olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söylemiştir.

?Politik eğilimleri araştırmak için pek çok sebep olmakla beraber bozguna uğratma kararları akademik bir çalışma için oldukça ilginç te olabilir ama bunun günlük hayatta uygulanabilrliği biraz belirsiz görünmeketdir.? diyor. Brian Jones araştırmanın güvenilirliği hakkında.

Nosek ve Banaji ve sosyal psikolog Erik Şompson çalışmaları için ırkçı önyargılar testine on-line katılmaya gönüllü yaklaşık 130.000 beyazdan siyahlar hakkında kendi altyapı bilgilerini istedi. Araştırmalar, açık ve örtük tutumları arasındaki ilişkileri ve 435 ayrı kongre bölgesinden oy davranışlarını incelemiştir.

Örtük önyargının kanıtı olarak araştırmalar şunu göstermiştir: Amerikan liberal ve muhafazakar kesimin büyük çoğunluğu beyaz yüzlerdense, siyah yüzleri olumlu kavramlar ile özdeşleştirmeyi çok zor bulmuştur fakat sistematik olarak daha çok önyargının olduğu yerlerde Bush'a daha fazla oy verilmiştir.

Siz kendinizi bu çalışmayı bertaraf edecek daha doğrusu karşı çıkacak bir noktada düşünüyor musunuz? Bu bir Bush yandaşı olduğunuzdan dolayı olabilir mi? Ve eğer siz bu çalışmanın çok iyi olduğunu düşünüyorsanız o zaman siz de bir Bush karşıtı değil misiniz? (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Orijinal Makale: www.washingtonpost.com/wp_dyn/content/article/2006/0129/AR2006012900642.html
Çeviri: Şule CAN

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...