Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Aşırı Hareketlilik / Psikolojik Sorunlar

Aşırı Hareketlilik

Bazi çocuklar yasitlarina göre asiri hareketli olabilirler. Bu durumun bir çok nedeni olabilir. Genelde asiri hareketli çocuk denince aklimiza hiperaktif çocuklar gelir. Çocukta asiri hareketlilik her ortamda oluyor yer ve zaman dinlemiyorsa o zaman hiperaktiviteden süphelenmek gerekir.Bu durumda çocukta dikkat eksikligininde eslik edig etmedigine bakilmasi gerekir. Asiri hareketli çocuklar devamli kipir kipirdirla , yerlerinde duramazlar , sanki bitmez bir enerjileri var gibidir.Bu konudaki ayrintilari çocuklardaki psikiyatrik durumlar -hiperaktif çocuklar - sayfamizdan ögrenebilirsiniz.

Genelde asiri hareketli çocuklarin durumu okula basladiklari dönemde belirgin bir sekilde farkedilir. Ögretmenden sik sik uyari alinmasi ile anne baba olayin farkina daha da iyi varir. Bu durum çocugun sosyal iliskilerini ve ders basarisini etkiler.Normalde belli bir kapasitede olan bu çocuklar ders basarisizligi ile karsimiza gelirler. Bu durumlarda ilaç tedavisi ve diger tedavi yaklasimlari çocugun gelecegi açisindan önemlidir.

Asiri hareketlilik durumu çocugun sikinti ve problemlerine bagli da gelisebilir. Bazi psikiyatrik durumlarda çocuklarda bu türlü hareket artisina rastlayabiliyoruz. Bu durumda çocukta sikintiya ikincil olarak gelismis yerinde duramama, hareketlilik artisi görülür. Altta yatan sikintinin ve stres etkeninin halledilmesi ile çocugun bu hareketliliginde azalma görülür.

Bu çocuklarin genelde anne ve babalarinda da buna benzer bir hareketlilik çocukluk dönemlerinde olabilir. Bu türlü çocugu olan anne babalarin olaya gayet sakin yaklasarak , bu hareketliligi ve çocugun psikososyal gelisimini iyi yönlendirmeleri gerekir. Asiri hareketliligi yüzünden çok elestirilen ve sosyal ortamlardan dislanan çocuklarda , baska psikiyatrik problemlerde olusabilir.Bu çocuklari sportif faaliyetlere yönlendirmek , onlari olumlu ve faydali ugraslarla mesgul etmek , enerjilerini bazi hobilere kanalize etmek, dikkat eksikligi ve hiperaktivite durumu varsa tedavisini saglamak önemlidir.


Okunma Sayısı: 6260  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...