Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Diyabetle İlgili Psikolojik Problemler / Psikolojik Sorunlar

Diyabetle İlgili Psikolojik Problemler

Kan şekeriniz normal seyretse de şeker hastalığınız ile ilişkili başka bir hastalık gelişmese de yaşamınız şeker hastalığına (diyabete) hiç ara vermez; diyabet günde 24 saat, yılda 365 gün sizinledir. Üstüne üstlük, yaşamınızın her yönünü etkiler. Günde sayısız kez kendinizle ilgilenmenizi gerektirir, sizi en sevdiğiniz yemeklerden istediğiniz kadar yemekten mahrum bırakabilir. Hepsi bu kadar da değil, kan şekerinizi normale getirmeyi başardığınızda bu sefer de şekerinizin aniden düşme riski (Hipoglisemi) ortaya çıkar. Her şeyi doğru yaparsanız ve hala kan şekeriniz açıklayamayacağınız bir düzeyde yüksek seyredebilir.
"Diyabet bıkkınlığı" dediğimiz duruma şeker hastalarında sık rastlanır. Birçok kişi günlük diyabet tedavisinin gereklerinden dolayı bıkkınlık duyar; halbuki bıkkınlık içinde olmak kendine bakmayı zorlaştırdığı için kan şekeri kontrolünü kötü etkileyecek ve "Diyabet Bıkkınlığını" daha da artıracaktır.

Herkesin diyabeti olmasa da keyifsiz, hüzünlü olduğu dönemleri olur. Eğer bu keyifsiz dönemleriniz çabuk geçiyorsa ve hayatınızı pek fazla etkilemiyorsa muhtemelen bu yazıdaki bilgilere ihtiyacınız yok. Ancak bu duygusal dönemleriniz yaşamınızın düzenli bir parçası haline gelmiş, kendinizi ihmal etmenize yol açmışsa okumaya devam ediniz.

Diyabetle ilgili psikolojik sorunlar nelerdir?
Diyabetle ilgili psikolojik sorunlar temel olarak iki ana gruba ayrılır:
-Diyabetin zorluklarıyla başetmeye uğraşmak ve
-Diyabete eşlik edebilen psikolojik sorunlar.

İlkine çok sık rastlanır. İkinci ise daha nadirdir ama ilkinden daha ciddidir. İsterseniz önce ciddi olandan bahsedelim.
Teşhis edilebilen psikolojik sorunlardan diyabete sıklıkla görülebilenler:
Depresyon, anksiyete ve yeme sorunlarıdır.
Bu sorunlar uzun sürer, tekrarlar ve kendinizi kötü hissetmenize yol açar.
Ayrıca, diyabet kontrolünü daha da güçleştirir.

Okunma Sayısı: 7956  / Yorum Sayısı: 3
 

aretina 01.08.2010 12:24:14 Tarihinde yorumlamış

yeğenim 2 yaşından berri diyabet şu an 13 yaşında hala hastalığını kabul edemiyor hastalığının cidiyetinin farkında değilson zamanlarda yemek yiyemiyor insülünlerini yapmamaktan keton çıkıyor
Yöneticiye Bildir

gopkamu 20.01.2009 04:05:25 Tarihinde yorumlamış

yazılanlar cok doğru ve eger 18 yaında diyabet hastasıysanız olay daha da vahım
Yöneticiye Bildir

antalya 04.02.2008 06:45:31 Tarihinde yorumlamış

Gerçekden hep polyannacılık oynayarak geçiyor zaman ama bunada ihtiyacımız neden oluyor. Çünkü olumsuz düşünüyor ve bunu yine kendimiz yöneterek polyanna tarafımızı bulup teselli ediyoruz kendimizi. Yazınız çok güzel tebrik ederim. Devamını bekliyoruz.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...