Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Yeme Tutkusunu Bitirmek İçin NLP / Psikolojik Sorunlar

Yeme Tutkusunu Bitirmek İçin NLP

Bir müşterim geçen şöyle yazmıştı: ?Yardım edin! Sonunda kilomu kontrol altında tutmaya başlamıştım ama bu şeker sorunu öldürecek beni. Korkunç bir gün geçirdim. Bugün ne yediğimi size söyleyemem bile, çünkü inanılmaz. Bütün söylemek istediğim yediklerimin %90 ının şeker içerdiği! Bu tutkunun geçmesi için yardıma gerçekten ihtiyacım var. Hiç şüphesiz ben bir şeker bağımlısıyım. Bunu yenmeyi başarabilirsem amacıma ulaşacağımdan eminim.?

Bu mesajın içinde biraz olsun kendinizden bir şeyler buluyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kişi kendini şeker bağımlısı olarak nitelendirir. Eğer bir tek bunu yenebilirlerse kilo verme konusunda hedeflerine ulaşabileceklerine inanıyorlar. Kilo vermede tek bir şeye çok inanıyorsanız, örneğin, şeker bağımlılığı gibi ?Bu bağımlılıktan kurtulursam ne olacak? Şeklinde bir soruyu kendinize yöneltin. Bundan kurtulursam kesinlikle başarıya ulaşacağım gibi bir yanıt size inandırıcı geliyor mu? Öyle takılıp kalmak için kolay bir bahane mi?

Eğer size bu bağımlılığınızı bitirecek bir yol göstereceğimi söylesem nasıl yapacağınızı göstermemi ister miydiniz? Bir süre gözlerinizi kapatın ve şu soruları kendinize sorun:

?Farklı bir yeme alışkanlığı geliştirebilir miyim? Öyleyse nasıl?
?Farklı şekilde hareket edebilir miyim? Öyleyse nasıl?
?Böylece ne değişecek ve ne aynı kalacak?
?Ne kaybedeceğim?
?Ne kazanacağım?

Ne istediğinizin, onu başarabileceğinizin ve hayatınızda nelerin değişebileceğinin bilincine varmadan göz önüne alınması gereken engelleri keşfedemezsiniz. Farz edelim ki, akşam 7'den sonra yemek yemekten vazgeçmek istiyorsunuz ancak eşiniz 8'den önce eve gelmiyor ve yemekte sizin ona eşlik etmenizi istiyor. İşte bu bir engeldir.

Eğer en sevdiğiniz TV programını bir kâse dolusu dondurma yerken izleme gibi bir alışkanlığınız varsa bu alışkanlıktan vazgeçememek de diğer bir engeldir.

Tartışma ya da sözleşme yoluyla eşinizi ikna etme konusunda veya dondurma yeme alışkanlığını bırakma konusunda zorluk yaşarsanız işte size görünürde önemli ve kaçınılmaz bir problem daha. Anlaşılacağı üzere; bu sadece bir şeyi artık yapmayacağınızı söylemekle olup bitecek bir durum değildir. Onun yerine hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda neyin önünüzde duracağına karar verin ve bunlar için bir yol bulun. Her şekilde bu hedefleri gerçekleştirme eğiliminde olacağınızdan eminim.

NLP (Nöro-Linguistik Programlama) de iyi bir başlangıç noktası olarak ?İyi şekillenmiş sonucu yerleştirebilmek? vardır. İyi şekillenmeden kastımız iyi düşünülmüş bitiş ve sonuçları kapsayan bütün kriterlerdir.

NLP ile İstenilen Sonuç Nasıl Elde Edilir?
İyi şekillenmiş bir sonuca ulaşmanın bazı aşamaları şöyledir:
1.Ne istemediğinizi değil ne istediğinizi ifade edin. ?Ben 55 kilo olmak istiyorum.?
2.Başarıp başaramayacağınıza karar verin. (Mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?)
3.Ne tür kaynaklarınız var ve neye ihtiyacınız var? (zaman, para, kıyafet, malzeme, koçluk ve daha her ne isterseniz.)
4.Başkalarıyla ilgili olabilecek potansiyel bir engelin varolup olmadığını ve başka birinin karışıp karışmayacağını kesin olarak belirleyin.
5.Varmaya çalıştığınız hedefi veya istediğinizi gerçekleştirmiş gibi kendinizi resmedin. Bu resim size uyuyor mu? Gördüğünüzden hoşlanıyor musunuz?
6.Amacınızın başarıyla gerçekleşebilmesi için hareket planınızı düzenleyin ve tüm parçaları birleştirin.

İsteğinize karar vermek için bütün bunlar biraz fazla gibi görünse de sizi alıkoyacağını düşündüğünüz potansiyel engelleri görebilmeniz için bu adımlar size yardım edecektir. Örneğin, bir jimnastik salonuna gitmeye karar verdiniz. Ama arabanız olmadığını ve hatta geçenlerde işinizi kaybettiğinizi hatırladığınız zaman o fitness programına uyma olasılığınız çok zayıftır. Eğer jimnastiğe başlayıp daha sonra devam edemezseniz başarısız olduğunuzu düşüneceksiniz. Oysaki çuvallayan plandır siz değilsinizdir. Bu nedenle daha iyi bir plan evde egzersizler yapmak ya da kısa yürüyüşlere çıkmak olabilir.

İstediğiniz bir şeye her açıdan bakmak her zaman daha iyidir. Böylece bir plan oluşturur ve çalışırsınız. Ne istediğinizi bildiğiniz zaman, onun olmasını sağlayabileceğinizi de bilirsiniz ve belki de onu gerçek yapmaya ilk adımı atarak yol almaya başlayabilirsiniz.
?NLP: İyi Şekillendirilmiş Hedefler? 6 hafta sürerek duygusal yemeyi düzenlemeyi de içerir. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazan: Kaşryn Martyn (NLP Master) Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 14320  / Yorum Sayısı: 2
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...