Mum dibine ışık vermez.
Ara

Cinsellik Bağımlılık Yapar mı ? / Psikolojik Sorunlar

Cinsellik Bağımlılık Yapar mı ?

Yaşadığınız ilişkilerde 'sadece cinsellik' demeyin Çünkü cinsellik bağımlılığa dönüşüp, çeşitli davranış bozukluklarına neden olabiliyor....
Sağlıklı bir ilişkide önemli rol oynayan cinsellik, bazı durumlarda duygusal ilişkilerin yerini alarak bağımlılığa dönüşebiliyor. İkili ilişkilerde 'sadece cinsellik' amacı gütmenin yanlış olacağını söyleyen psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, cinselliğin, duygusallığın önüne geçmesinin cinsel bağımlığın kriterlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Cinsel bağımlılık ile cinselliğe dayalı ilişkilerdeki bağımlılık arasında ince bir çizgi olduğunu anlatan psikolog Tozlu, sadece cinselliğe dayalı ilişkilerde bir bağımlılıktan söz edilemeyeceğini vurguluyor. Cinselliğin ön plana çıktığı birçok birliktelik yaşanmasına rağmen, bu ilişkilerdeki cinsellik 'cinsel bağımlılık' olarak tanımlanmıyor. Bireyin kompülsif olarak (zihninde kontrol edemediği tekrarlayıcı düşünceler) cinsel ilişki isteği ve arayışı ile birlikte, bu istek tatmin edilmediği takdirde kişinin davranışlarında bozuklukların ortaya çıkması durumuna 'cinsel bağımlılık' deniyor.

Bu durumdaki birey, günlük işlevselliğinin bozulması ve diğer madde bağımlılıklarında olduğu gibi cinselliği dilediği gibi yaşayamadığında psikolojik ve fiziksel yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Cinsel bağımlılıkta her ne kadar cinsellik duygusallıktan uzak olsa da, bununla birlikte görülen en önemli şey cinselliğin bireyin dünyasının merkezi haline gelmesi ve bütün düşüncelerin, davranışların bu merkez etrafında toplanması gerekiyor.

İlerlemiş cinsel bağımlılık durumlarında, parafililer (sapkın davranışlar) göstermecilik, sürtünmecilik, gözetlemecilik gibi davranışlar sergileniyor. Bu yüzden duygunun az olduğu ya da hiç olmadığı ilişkilerden bahsederken cinsel bağımlılıktan bahsedilmiyor. Cinsel bağımlılık tedavi edilmesi gereken bir tür psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanıyor.

Okunma Sayısı: 5143  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...