Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Çocuklarınız Internet Bağımlısı mı? / Psikolojik Sorunlar

Çocuklarınız Internet Bağımlısı mı?

Çocukların çevrimiçi ortamda geçirdikleri zaman çoğu ebeveyn için sorun yaratabilir. Ebeveynler, Web'in çocukları için yeni eğitim fırsatları sunan heyecan verici bir dünya olduklarını düşündükleri için ilk başta evlerinde Internet bağlantısı olmasına sıcak bakmışlardı. Ancak çoğu ebeveyn, çocuklarının Internet'i ev ödevleri veya araştırma için kullanmadığını fark etti. Bunun yerine, çocuklar arkadaşlarıyla anlık ileti gönderip alarak, çevrimiçi oyunlar oynayarak veya sohbet odalarında yabancılarla konuşarak saatler geçirmeye başladı.

Çocukların hayatında eğlence ortamıyla diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurabilmek ebeveynler için her zaman gerçekleştirilmesi zor bir hedef olmuştur. Internet, bu zorluğu daha da artırmıştır. Internet iletişimi ve etkileşimli oyunlar bazı çocukları o kadar bağlar ki çevrimiçi ortamda geçirdikleri zamanı fark edemezler. Çocuklarınızın Internet kullanımı ile diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurmasına yardımcı olmanın bazı yolları aşağıda verilmiştir.

Çevrimiçi ve çevrimdışı geçirilen zamanı dengelemeye yönelik ipuçları
? Internet bağımlılığı belirtilerini arayın. Çocuğunuzun Internet kullanımının okuldaki performansını, sağlığını, ailesiyle ve arkadaşlarıyla ilişkilerini etkileyip etkilemediğini kendinize sorun. Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda ne kadar zaman geçirdiğini belirleyin.

? Yardım alın. Çocuğunuz Internet bağımlılığı belirtileri gösteriyorsa, profesyonel bir danışmana başvurun. Saplantılı Internet kullanımı, depresyon, öfke ve özgüven eksikliği gibi başka sorunların belirtisi olabilir.

? Kendi çevrimiçi alışkanlıklarınızı inceleyin. Kendi Internet kullanımınız diğer etkiliklerinizle dengeli mi? Unutmayın, çocuğunuzun örnek alacağı ilk kişi sizsiniz.

? Internet kullanımını yasaklamayın. Çoğu çocuğun sosyal hayatının önemli bir parçasıdır. Bunun yerine, çocuklarınızın çevrimiçi olarak ziyaret edebileceği sitelere ve neler yapabileceklerine yönelik Internet kullanımıyla ilgili aile kuralları belirleyin ve bu kurallara uyulmasını sağlayın. Bu kurallar şunları içerebilir: her gün belirli bir süre çevrimiçi olma; ödevleri bitirinceye kadar Internet'te gezinememe veya anlık iletileri kullanamama; sohbet odalarına veya çevrimiçi yetişkin içerikli sitelere girememe.

? Bilgisayarı açıkta tutun. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, evin ortak kullanım alanlarından birine kurun.

? Bir denge kurun. Çocuğunuzun diğer etkinliklere katılmasını destekleyin ve teşvik edin ? özellikle de, diğer çocuklarla zaman geçirmesini sağlayın.

? Çocuğunuzun çevrimdışında sosyalleşmesine yardımcı olun. Çocuğunuz yaşıtlarına karşı utangaç veya çekingense, onu sosyal beceriler dersi almaya teşvik edin. Çocuğunuzu bilgisayar dersleri veya hobi grupları gibi ortak ilgi alanları olan diğer çocuklarla tanışabileceği etkinliklere özendirin.

? Çocuklarınızı izleyin. MSN Premium hizmetindeki ebeveyn denetimleri gibi, Internet kullanımını izleyen ve kısıtlayan yazılımları araştırın. Filtreleme ve izleme araçları kullanışlı olmalarına karşın, bu araçların deneyimli bir bilgisayar kullanıcısı tarafından devre dışı bırakılabileceğini unutmayın. Nihai amacınız, çocuklarınızın Internet'te kendine hakim olma, disiplin ve sorumluluk gibi beceriler geliştirmesine yardımcı olmaktır.

? Alternatifler sunun. Çocuğunuz yalnızca çevrimiçi video oyunlarıyla ilgileniyorsa, en sevdiği oyunla ilişkili çevrimdışı bir etkinlik önerin. Örneğin, çocuğunuz fantezi rol oyunlarını seviyorsa, onu fantezi kitapları okumaya teşvik edin.

http://www.microsoft.com/turkiye/aşome/security/children/kidwebaddict.mspx

Okunma Sayısı: 4021  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...