Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Hem Sigarayı Hem de Alkolü Bıraktırabilir / Psikolojik Sorunlar

Hem Sigarayı Hem de Alkolü Bıraktırabilir

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, sigara bıraktırma ilacı Champix'in alkolü bırakmada da etkili olabileceğini ortaya çıkardı.

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, Amerikan Pfizer ilaç firması tarafından geçen yıl piyasaya sürülen Champix'in etken maddesi vareniklinin (vareniclin) etkilerini fareler üzerinde denedi.

Aşırı dozda alkol ve sigara kullanımının birbiriyle bağlantılı olduğunu ve alkol kullananların yüzde 85'inin sigara da içtiğini belirten araştırmacılar, sinir sistemindeki bazı alıcıların alkol ve sigara bağımlılığında rol oynadığı prensibinden yola çıktı.

Vareniklinin beyindeki bazı alıcılara doğrudan etki ederek nikotin ihtiyacını azalttığı, nikotinle aynı alıcıları uyardığı ve dopamin adlı mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayarak sigarayı bırakmada yardımcı olduğu daha önce yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Bu bilgilerden yararlanan bilimadamları araştırma sonunda Champix'in aynı şekilde alkol bağımlılığında da işe yarayabileceğini gördü.

5 aydan fazla süre farelere önce alkol sonra vareniklin veren araştırmacılar bir süre sonra farelerin alkole çok az ilgi gösterdiğini, tedavi bittikten sonra da eskisi kadar alkol ihtiyacı duymadığını belirledi. Araştırma, ABD'nin saygın bilim dergilerinden Proceeding of şe National Academy of Science'da (PNAS) yayımlandı.

AA

Okunma Sayısı: 3674  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...