Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Şiddet Konuşma Bozukluğu Yapabiliyor / Psikolojik Sorunlar

Şiddet Konuşma Bozukluğu Yapabiliyor

Aile içi şiddetin, çocukta konuşma bozukluğuna neden olduğu bildirildi.
Diyalog Güzel Konuşma Merkezi Uzmanı Serda Üçbağlar, diğer bölgelere oranla aile içi şiddetin daha çok yaşandığı iller arasında yer alan Şanlıurfa'da özellikle çocuklarda söz sahibi olamama, şiddet ve kendini ifade edememe gibi sorunların direkt olarak psikolojiye yansıdığı ve gelişme döneminde büyük sorunları da beraberinde getirdiği bildirildi.

Şanlıurfa'da iki yıl önce açılan Diyalog Güzel Konuşma Merkezi'ne gelen yoğun talepler sorunun boyutlarını açıkça ortaya koyuyor.

Boşanma ve Baskı Çocuğu Etkiliyor
Genellikle karı-koca boşanmaları, baskıcı, aşırı titiz ve mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında ortaya çıkan konuşma bozukluğuna dikkat çeken Uzman Üçbağlar, sorunun aslında bir kader olmadığını, ailenin kendi iç yapısından gelen bir takım katı kurallar sonucu kendini gösterdiğini bildirdi.

Çocukların konuşmaları esnasında sözlerinin kesilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Üçbağlar, özellikle gelişme çağındaki çocukların düşünceleriyle alay edilmemesi konusunda da aileleri uyardı.

Kekemelik Sorunu Ortadan Kalkabiliyor
Üç aylık bir eğitim sonrası okuma ve konuşmada kekemelik sorununun tamamen ortadan kalkabileceğini söyleyen Üçbağlar, çocukların temel sorunlarını bilerek hareket edebilmek için onların kekeme konuşmasına neden olan çevre faktörlerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Ailelere Büyük Görev Düşüyor
Çocuklara sorulan sorulara aldıkları cevaplarda genellikle anne-babanın ayrı olması, babanın çocuk üzerindeki baskısı, çocuğun aile içinde söz sahibi olamaması, dayak ve alay edilme gibi sorunların ön plana çıktığını belirten Üçbağlar, "Biz her ne kadar çocukların bu sorunlarını gidermeye çalışsak da ailelere büyük görev düşüyor. Çünkü sorunun tekrar ortaya çıkmaması için ailenin tutumunu mutlaka değiştirmesi gerekiyor" dedi.

Diyalog Güzel Konuşma Merkezi Uzmanı Serda Üçbağlar, merkezi açtıktan sonra yaklaşık 1.5 yıl içerisinde konuşma bozukluğu çeken 185 çocuğun müracaat ettiğini ve eğitimden geçirildiğini açıkladı. Üçbağlar, halen 40 kişinin de merkezde eğitim gördüğünü kaydetti.

trt.net.tr

Okunma Sayısı: 3463  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...