Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Ergenliği Birlikte Aşın / Psikolojik Sorunlar

Ergenliği Birlikte Aşın

Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olan 12-18 yaş, anne ve babaları zaman zaman çaresiz bırakabiliyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Mücahit Öztürk, ''Kız ya da erkek olsun her ergen, otoriteye, özellikle de anne ve babaya karşı bağımsızlık mücadelesi verir. Özgür olmak, kararlarını kendisi vermek ister'' diyor. Bu dönemde ergen, çevresinde kendisine model olabilecek bir kişi arayışına giriyor. Bu dönemde popüler kişilere ve kimliklere ilginin de daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Öztürk, bir gruba ait olma ihtiyacının ergenlikte diğer dönemlere göre çok daha fazla olduğunu da vurguluyor.

Nasıl davranmalı?
Ergenlik dönemi, birçok ruhsal bozukluk için riskli bir zaman dilimi olduğundan, ergenlik döneminde görülen bazı riskli davranışlarda ailenin hemen alarma geçmesi ve psikiyatrik destek alması son derece önemli. Doç. Dr. Mücahit Öztürk, ''Evde anne ve baba ile konuşmaktan kaçan, nereye gittiğini söylemeyen ve odasından dışarı çıkmayan bir ergen dikkatle ele alınmalıdır.
Sürekli okulu asmak gibi riskli davranışlar, alkol ve madde kullanımı gibi kötü alışkanlıkların öncül belirtisi olabilir. Yine ergenin saldırgan ve kırıcı davranması, şiddete yönelik davranışlar sergilemesi, dışarıda sürekli kavgaya karışması da ciddiye alınmalıdır'' dedi. Ailelerin bu dönemde son derece sabırlı olması da çok önemli. Doç. Dr. Öztürk ailelere 'öfkeye öfke ile karşılık verilmemelidir' hatırlatmasında bulunuyor.

Önce konuşun
Ergen sorunlarını anne ve babası ile rahatlıkla paylaşabileceği güven ortamını evde bulmalıdır. Bunun için anne ve babanın iletişim kanallarını açık tutması gerekir. Özellikle anne ve babalar önce çocuklarını dinlemeyi öğrenmelidir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...