Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Menopoz Yeni Bir Dönemin ilk Adımıdır / Psikolojik Sorunlar

Menopoz Yeni Bir Dönemin ilk Adımıdır

Menopoz döneminde, fizyolojik değişimlerin yanı sıra birçok kadın psikolojik ve sosyal değişimler de yaşar. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi uzmanı Dr. Ebru Alper, menopozun kadın bedeninde yarattığı fiziksel ve duygusal denge bozulmalarının doğru tedavi ile yerini keyifli bir döneme bırakacağını belirtiyor. Menopozun majör depresyona neden olmadığını vurgulayan Dr. Ebru Alper, sosyokültürel ve kişisel faktörlerin menopozda depresyonun tetiklenmesinde hormonal faktörlerden daha etkili rol aldığının altını çiziyor. Dr. Ebru Alper, kişide daha önceden var olan duygulanım bozukluğu ve depresyonun menopozda şiddetlendiğini; yorgunluk, çabuk sinirlenme, ağlama nöbetleri, bellek sorunları ve dikkati toplayamama gibi şikayetlerin sıkça görüldüğünü söylüyor. Bu kişilerde uygun antidepresan tedavi ile birlikte östrojen replasmanı yapılabileceğini bildiren Dr. Alper, duygu-durum bozukluğunun hafif formlarını yaşayanlar için ise östrojenin tek başına yeterli olacağını belirtiyor.
KAZANDIKLARINIZ DA VAR
Doğurganlığın kaybı, gençlik ve genç görünümün kaybı, değişen vücut şekli, enerji yoksunluğuna yol açan uykusuzluk, cinsel istekte azalmanın kişide endişe ve keder duygusu yarattığını söyleyen Dr. Alper, menopoza ilişkin bu kayıpların yanında bazı kazanımlar olduğunun da unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Dr. Ebru Alper ayrıca, uygun durumlarda östrojen replasmanına ek olarak, beslenmenin düzenlenmesi, egzersiz programları, stresin azaltılması, kişiyi yeni uğraşlar edinip kendini geliştirmesi yönünde uzmanlara sorumluluklar düştüğünün altını çiziyor.
Rahat olun
Çocukların büyümesi, orta yaşlı bir hanım olarak aile içinde ve toplumda saygı görme, önceki birçok sorumluluklardan kurtulma ve böylelikle kendi gereksinimlerine zaman ayırabilme, sosyal kabul görme gibi kazanımların kişinin hayatında yeni ufuklar açabileceğini vurgulayan Dr. Ebru Alper, gelişmek için önünde yeni ve uzun bir süreç olan kadının bu dönemden zevk alabileceğini ifade ediyor.
Yeni Şafak

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...